Nov 17, 2016 08:00 Europe/Tirane
  • Bashkëpunimi Iran-Kinë në fushën e mbrojtjes

Marrëdhëniet mes Iranit dhe Kinës si dy vende të rëndësishme të Azisë po zgjerohen edhe më shumë sidomos në sektorin e mbrojtjes në kuadër të zhvillimeve më të fundit rajonale.

Vizita e ministrit të Mbrojtjes të Kinës në Teheran u krye në kuadër të forcimit të bashkëpunimit ushtarak mes dy vendeve. Presidenti i Republikës Islamike të Iranit gjatë takimit që ai pati me z. Chang Wanquan ministër i Mbrojtjes i Kinës, i cili ndodhet për një vizitë në Teheran, deklaroi se Teherani mirëpret zgjerimin e bashkëpunimeve dypalëshe me Pekinin në të gjitha fushat, përfshirë atë të sektorit të mbrojtjes. Në këtë takim presidenti Ruhani, terrorizmin dhe ndërhyrjen e jashtëligjshme të vendeve në punët e brendshme të vendeve të tjera i cilësoi dy faktorë të mëdhenj kërcënues dhe të rrezikshëm. Presidenti i Republikës Islamike të Iranit foli mbi përpjekjet e Iranit për të ruajtur stabilitetin dhe sigurinë e rajonit dhe për luftën kundër terrorizmit dhe tha se bashkëpunimet mes dy vendeve duhen shtuar akoma më shumë në luftën kundër rrezikut të madh të terrorizmit. Presidenti iranian, rëndësinë e sigurisë së Azisë, rajoneve të oqeanit Indian dhe të Gjirit Persik e cilësoi të pandarë nga njëri-tjetri dhe shtoi: Siguria e Azisë duhet të ruhet nëpërmjet bashkëpunimit bilateral dhe sot Republika Islamike e Iranit luan një rol të rëndësishëm në garantimin e sigurisë dhe stabilitetit botëror. Nga ana e tij ministri i mbrojtjes i Kinës, tha se Kina ka qëndrime shumë të afërta me Iranin dhe theksoi domosdoshmërinë e zgjerimit të bashkëpunimeve bilaterale. Edhe shefi i Shtabit të përgjithshëm të forcave të armatosura të RII, shprehu gatishmërinë e Iranit për të organizuar manovra të përbashkëta ushtarake me Kinën. Gjeneral brigade Mohamed Bagheri, shefi i Shtabit të përgjithshëm të forcave të armatosura të RII, në takimin e zhvilluar në Teheran me ministrin e mbrojtjes të Kinës, z. Chang Wanquan, duke shprehur kënaqësinë për zgjerimin e marrëdhënieve Teheran-Pekin në fushën e   mbrojtjes, theksoi se këto marrëdhënie duhet të ngrihen në nivel strategjik nëpërmjet zbatimit të marrëveshjeve dypalëshe të bashkëpunimit. Ai vlerësoi rolin konstruktiv të Kinës në zhvillimet ndërkombëtare dhe kërkoi vazhdimin e këtij roli për t’i bërë ballë politikave ekspansioniste dhe militariste të imperializmit botëror. Nga ana e tij, ministri kinez i mbrojtjes duke vlerësuar rolin e  rëndësishëm të RII në rajon dhe në botë, tha se forcat e armatosura të Kinës janë të angazhuara për zbatimin e plotë të marrëveshjeve të nënshkruara mes dy vendeve në sektorin e mbrojtjes. Vazhdimi i kontakteve mes funksionarëve të lartë ushtarakë të Iranit dhe Kinës, bashkëpunimi në luftën kundër terrorizmit dhe përpjekjet për konsolidimin e paqes në rajon dhe në botë, ishin tema të tjera të takimit mes gjeneral brigade Mohamed Bagheri dhe ministrin e mbrojtjes të Kinës, z. Chang Wanquan. Pas takimit, shefi i shtabit të përgjithshëm të forcave të armatosura të RII në një konferencë shtypi, deklaroi se së shpejti do të mblidhet komisioni i përbashkët ushtarak Iran-Kinë, ku do të merren vendime të rëndësishme mbi forcimin e bashkëpunimit ushtarak mes dy vendeve. Zgjerimi i bashkëpunimit ushtarak mes RII dhe Kinës dhe nënshkrimi i marrëveshjes së bashkëpunimit dypalësh në fushën e mbrojtjes konsiderohet si fillimi i një faze të re në bashkëpunimin ushtarak Teheran-Pekin. Ky bashkëpunim nuk duhet të konsiderohet kërcënim për asnjë vend tjetër, por vlerësohet si një hap drejt forcimit të paqes dhe sigurisë në rajon dhe në botë.

 

Tags

Komente