Nov 07, 2018 17:35 Europe/Tirane
  • Sanksionet e Iranit: Vdekja Knell* e ekzistencializmit dhe hegjemonisë amerikane

Të hënën, administrata e Trump njoftoi ri-vendosjen e sanksioneve "më të vështira" ndonjëherë kundër Iranit. Sanksionet u hoqën pas marrëveshjes bërthamore të vitit 2015, të njohur zyrtarisht si Plani i Përbashkët i Veprimit, ndërsa SHBA u tërhoq nga marrëveshja e arritur midis Iranit dhe grupit 5 + 1 - SHBA, Britania, Franca, Gjermania, Kina , dhe Rusia dhe rivendosi sanksionet kundër Iranit.

Sanksionet, të kundërshtuara nga bashkësia botërore, supozohet të godasin eksportet, transportin dhe bankat e Iranit. Megjithatë, SHBA ka rënë dakord të japë lehtësime të përkohshme për tetë vendet si - Kina, India, Italia, Greqia, Japonia, Koreja e Jugut, Tajvani dhe Turqia - mbi importet iraniane të naftës. Sidoqoftë, sanksionet e njëanshme nuk marrin parasysh Rezolutën 2231 të Këshillit të Sigurimit (2015), që do të thotë se bashkësia ndërkombëtare duhet të veprojë përpara se kjo të dalë jashtë kontrollit. Në fund të fundit, askush nuk pret që Irani të qëndrojë në marrëveshje nëse nuk sheh ndonjë përfitim ekonomik.

Lajmi i mirë është se Kombet e Bashkuara, Bashkimi Evropian, si dhe Rusia dhe Kina, kanë bërë të qartë se do të vazhdojnë të bëjnë "tregti të ligjshme" me Iranin dhe të shpërfillin kërcënimet e Uashingtonit. Më shumë, shumica e shteteve anëtare të OKB-së e shohin Uashingtonin si ngacmues i të tjerëve me kërcënimin e regjimit të saj ushtarak dhe sanksioneve. Ata gjithashtu e shohin SHBA-në si mosbindëse ndaj së Drejtës Ndërkombëtare. E vërteta është se ngacmimi i regjimit të Trump është një pjesë e thellë e kulturës amerikane. Kjo është veçanërisht e vërtetë për institucionet politike dhe ato të medias, të cilët paraqesin veten si civilë dhe shpëtimtarë , ndërsa nuk janë asgjë tjetër veçse agresorë. E vërteta e papërshtatshme është se ngacmimi është ngulitur në kulturën amerikane, duke udhëhequr elitat dhe institucionet më të fuqishme: ushtrinë, korporatat dhe shtetin.

Ata të gjithë jetojnë në një shoqëri që sulmon botën përmes kapitalizmit militarist. Dhe ata kurrë nuk shqetësohen për të luajtur sipas rregullave dhe protokolleve ndërkombëtare. Po kështu, establishmenti i palës së luftës përfshin një militarizëm global që kërcënon dhe tallet me të gjitha kombet që kundërshtojnë interesat e SHBA. Ndonëse Trump predikon shumë vlera universale me një premtim për "shpëtimin e botës nga tirania", ai ende është i qartë në përqafimin e tij të ksenofobisë, islamofobisë, iranofobisë, rusofobisë dhe madje torturës dhe vrasjes. Rasti më i fundit mund të jetë mosveprimi i Trumpit në lidhje me vrasjen e ashpër të Arabisë Saudite të gazetarit Jamal Khashoggi në konsullatën saudite në Stamboll të Turqisë më 2 tetor.

Politika e jashtme e Uashingtonit për ngacmime dhe sanksione kërcënon jo vetëm Iranin, por të gjithë bashkësinë ndërkombëtare, sepse tërheq vëmendjen ndaj ngacmimeve më delikate që është e zakonshme brenda strukturës politike amerikane. Të dy partitë ajo demokratike dhe republikane favorizojnë luftën, ngacmimin, sanksionet dhe kërcënimet - megjithëse përdorin qasje të ndryshme.

Prandaj, është e rëndësishme për luftëtarët që ngacmimi i tyre ndërkombëtar të jetë i maskuar si një praktikë legjitime që shërben për qëllime universale. Besimi në sundimin e tyre mund të mbahet vetëm nëse shumica e komunitetit botëror e sheh militarizmin, luftën dhe fuqinë e korporatave jo si ngacmim, por si "ndërhyrje morale".

Në mjedisin mbizotërues, shoqëria civile ndërkombëtare dhe vendet e pavarura nuk duhet t'i përmbahen rregullave vetë-shërbyese të Uashingtonit dhe taktikave të ngacmimit, duke përfshirë edhe varësinë ndaj sanksioneve. Kombet sovrane nuk duhet të përqafojnë edhe kodin e dhunës së ushtrisë amerikane. Krejt e kundërta, bashkësia ndërkombëtare duhet të kërkojë nga SHBA-të të japin llogari për masat e tyre të paligjshme për të rivendosur sanksionet mbi Teheranin.

Sipas ambasadorit të Iranit në Kombet e Bashkuara Gholamali Khoshroo, "OKB-ja dhe shtetet e saj anëtare, në përputhje me Kartën e Kombeve të Bashkuara dhe të drejtën ndërkombëtare, duhet të rezistojnë kundër këtyre akteve të gabuara dhe t'i mbajnë Shtetet e Bashkuara të përgjegjshme për veprime të tilla. Sjellja e papërgjegjshme e SHBA-ve kërkon një reagim kolektiv nga ana e bashkësisë ndërkombëtare në mënyrë që të mbrojë rendin e ligjin, për të parandaluar minimin e diplomacisë dhe për të mbrojtur multilateralizmin".

Të mbledhur së bashku, të gjitha vendet anëtare të OKB-së që kërkojnë të mbijetojnë dhe të kenë sukses në një botë të dhunshme dhe të destabilizuar - madje edhe aleatët e Uashingtonit në Evropë - nuk mund të jenë bashkëpunëtorë në përdorimin dhe abuzimin e fuqisë ushtarake amerikane dhe taktikat e ngacmimit për të sunduar botën. Politika e sanksioneve dhe kërcënimeve nga SHBA kundër Iranit dhe komunitetit ndërkombëtar dëshmon përtej çdo dyshimi se asnjë ndryshim në Uashington nuk do të vijë kurrë për të përforcuar multilateralizmin. Prandaj, OKB-ja nuk mund të mbështetet më në Uashingtonin për të imponuar rendin në mbarë botën dhe duhet t'i marrë gjërat në duart e veta.

Në këto kohëra bashkëkohore, ri-vendosja e sanksioneve kundër Iranit ka përforcuar anën e errët të shoqërisë amerikane, duke dhënë zë të paprecedentë ndarës në skenën botërore dhe duke u zhvendosur për të shkatërruar rendin botëror. Është krejtësisht e qartë se rezultati duhet të jetë truri i vdekjes së jashtëzakonshmërisë amerikane, hegjemonisë dhe ndikimit.

*Shënim i redaksisë së Parstoday- Vdekja Knell ishte rënia e kambanës pas një vdekje apo shpallja e saj. Historikisht kjo ishte e dyta nga tre kambanat e shkurtra rreth vdekjes, e para ishte "Passing Bell" për të paralajmëruar vdekjen e afërt dhe e fundit "Luch Bell" ose "Corpse Bell" e cila sot mbijeton si taksë e funeralit.

 

Komente