Oct 10, 2017 14:38 Europe/Tirane
  • Austria: Marrëveshja e Iranit do të qëndrojë edhe pa SHBA

Përfaqësuesi i përhershëm i Austrisë në Kombet e Bashkuara (OKB) thotë se marrëveshja bërthamore e Iranit do të vazhdojë të qëndrojë edhe në qoftë se Shtetet e Bashkuara, që janë palë në marrëveshje, tërhiqen prej saj.

Në një intervistë ekskluzive me agjencinë e lajmeve IRNA, e cila u botua të martën, Jan Kickert e konsideroi si "të gabuar dhe të pajustifikueshme" masën e mundshme nga administrata e tanishme e SHBA për të "decertifikatuar" përputhjen e Iranit me marrëveshjen, zyrtarisht e quajtur si Plani i Përbashkët Veprimi. Administrata e Presidentit të SHBA, një vit pas hyrjes në fuqi të marrëveshjes, ka sulmuar vazhdimisht marrëveshjen. Ndërkohë që dy herë ka vërtetuar pajtueshmërinë iraniane me marrëveshjen në njoftimet në Kongresin amerikan sipas ligjit amerikan, Shtëpia e Bardhë ka treguar se verifikimi i tretë, më vonë këtë javë, nuk do të ndodhë. Presidenti i SHBA Donald Trump ka në plan të njoftojë javën e ardhshme se do të "decertifikojë" marrëveshjen ndërkombëtare bërthamore me Iranin. Nëse Trump refuzon të vërtetojë, Kongresi do të ketë 60 ditë për të vendosur nëse do të rivendosë sanksionet kundër Republikës Islamike dhe se SHBA ka rënë dakord të heqë dorë nga marrëveshja. Duke ri-imponuar potencialisht sanksionet bërthamore, Shtetet e Bashkuara do të ndalojnë zbatimin e detyrimeve të mëdha sipas marrëveshjes, e cila praktikisht do të ishte e barabartë me një tërheqje edhe nëse një deklaratë zyrtare e tërheqjes nuk do të bëhet. Kickret tha se Austria beson se Republika Islamike ka përmbushur angazhimet e saj në kuadër të marrëveshjes, duke shtuar se kur njëra palë vazhdon të zbatojë një marrëveshje, palët e tjera duhet të veprojnë njëjtë. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (ANEA), institucioni zyrtar i ngarkuar me vërtetimin e pajtimit iranian, ka konfirmuar në mënyrë të përsëritur se Irani po i përmbahet detyrimeve të tij sipas marrëveshjes. "Nëse SHBA vendos sanksione të reja kundër Iranit, ky veprim do të konsiderohet jo vetëm si shkelje e frymës së marrëveshjes, por edhe shkelje flagrante e tekstit të kësaj marrëveshjeje", tha Kickret. Ai shpreson gjithashtu që ri-vendosja e sanksioneve të mundshme të SHBA-ve që të mos sanksionojë Iranin do të jetë e mundur dhe se Republika Islamike do të vazhdojë të mbetet në marrëveshje. Vendet evropiane, Rusia dhe Kina, tha ai përkrahin zbatimin e marrëveshjes bërthamore. "Në rast se Irani mbetet palë e marrëveshjes", tha diplomati austriak, "vendet evropiane do t'a bëjnë këtë gjithashtu, dhe marrëveshja do të vazhdojë të qëndrojë". Palët evropiane të marrëveshjes, Rusia dhe Kina kanë shprehur prej kohësh mbështetje të fortë për marrëveshjen. Por deklarata të qarta se nuk do të bashkohem me SHBA për anulimin e marrëveshjes ose ri-vendosjen e sanksioneve ndaj Iranit - të tilla si ajo e Kickret-it - po shtohen gjithnjë e më shumë pasi SHBA pritet shpejti të mos e vërtetojë pajtueshmërinë iraniane. Deklaratat gjithashtu shënojnë një ndarje më të theksuar ndërmjet SHBA dhe aleatëve të saj. Ministri i jashtëm iranian, Mohammed Xhevad Zarif ka thënë se Teherani nuk do të nxitojë të anulojë marrëveshjen nëse Uashingtoni zgjedh të shkëputet në mënyrë të njëanshme nga marrëveshja dhe do të pres për të parë se si do të reagonte Evropa, ndër të tjera. Ai ka thënë se Irani mund të vendosë të "strehojë" Evropën nëse SHBA-të tërhiqen.

 

Tags

Komente