• Lavrov kritikon përpjekjet e Perëndimit për të shtrirë ndikimin në botë

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov tha të enjten se Perëndimi është i shqetësuar për humbjen e ndikimit të tij global dhe përpqiet të bëjë çdo veprim për të arritur këtë qëllim. Sipas tij, Perëndimi po përpiqet të ruajë epërsinë e tij dhe të parandalojë shfaqjen e një sistemi të ri botëror multipolar dhe të parandalojë zhvillimin e qendrave të reja të energjisë në botë, duke përfshirë Rusinë.

Lavrov ka folur në mënyrë të përsëritur në raste të ndryshme të qasjes hegjemoniste perëndimore, veçanërisht në qasjen e njëanshme të ndjekur nga Shtetet e Bashkuara për të imponuar pikëpamjet dhe kërkesat e tyre në botë. Nga këndvështrimi i Moskës, ndërhyrjet perëndimore në vende si Siria, Libia dhe Iraku janë përpjekje të drejtpërdrejta për të imponuar dominimin dhe vlerat e tyre në nivel global. Rusët besojnë se një konflikt i ri midis fuqive dominuese perëndimore dhe fuqive rivale është duke u zhvilluar në nivel global. Perëndimorët e kanë përshkruar në mënyrë të përsëritur demokracinë liberale si supremacinë e ideologjisë në botë dhe madje edhe pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, menidmtari Francis Fukuyama foli për fundin e historisë amerikane. Duket se Perëndimi beson se vlerat dhe qëllimet janë pikërisht ato që ata i konsiderojnë të besueshme dhe se vendet që kanë ideologji të tjera ose origjina të tjera civilizuese duhet të përafrohen me Perëndimin gjithashtu. Ndoshta kjo është arsyeja pse Shtetet e Bashkuara e kanë quajtur Rusinë kërcënimin më të madh ndaj rendit botëror dhe dëshiron të përballen me të, sepse Moska nuk i pranon vlerat perëndimore si vlera universale dhe ata duan të respektojnë rregullat perëndimore në aspektin ndërkombëtari. Për këtë arsye, Perëndimi ka nisur një luftë masive propaganduese dhe psikologjike kundër Rusisë. Nga këndvështrimi i Moskës, një nga aspektet më të rëndësishme të kësaj fushate perëndimore janë përpjekjet e tyre të koordinuara në luftën kundër Rusisë dhe përpjekjet për të kufizuar dhe dobësuar vendin. Lavrov beson se fushata anti-ruse e krijuar nga iniciativa amerikane është e pashembullt. Qëllimi i këtyre masave është të transformojnë Rusinë në një vend jo të zhvilluar. Nga pikëpamja e Moskës, Shtetet e Bashkuara po hyjnë në një politikë të sanksioneve kur ndjejnë se planet e tyrenuk janë duke u zbatuar. Imponimi i sanksioneve, duke përfshirë ligjin e sanksioneve Katsa kundër Rusisë, konsiderohet një manifestim monopolistik i politikës së Trump. Vlen të theksohet se, Departamenti Amerikan i Thesarit ka paraqitur një listë të sanksioneve në të cilën ka vendosur edhe kryeministrin dhe ministrin e punëve të jashtme të Rusisë. Administrata e presidentit amerikan Donald Trump publikoi një listë prej 114 emrash të politikanëve rusë dhe 96 "oligarkëve" që fituan pasurinë e tyre gjatë sundimit të Vladimir Putinit. Lista përfshin, ndër të tjera, kryeministrin Dmitri Medvedev, ministrin e Jashtëm Sergei Lavrov, si dhe biznesmenët Roman Abramovich, Oleg Deripaska dhe Eugen Kaspersky. Sipas AP, administrata iu përgjigj kërkesës së Kongresit amerikan që SHBA të dënojë Moskën për ndërhyrje në zgjedhjet amerikane në 2016.

 

Tags

Feb 09, 2018 22:19 Europe/Tirane
Komente