Apr 23, 2019 20:23 Europe/Tirane
  • Franca: INSTEX është duke bërë përparim pozitiv

Mekanizmi i "INSTEX" i ngritur nga Franca, Britania dhe Gjermania për Iranin për të shmangur sanksionet e SHBA-së po bën përparim pozitiv, tha të martën Ministria e jashtme franceze, pasi reagoi ndaj lëvizjeve të fundit nga administrata e SHBA-së për të ushtruar presion mbi Iranin, raporton agjencia e lajmeve Reuters.

"Puna që ka filluar është duke bërë përparim pozitiv. Irani duhet gjithashtu, nga ana e tij, të bëjë përparim në mënyrë ekuivalente, "tha ministria e jashtme franceze. Franca gjithashtu përsëriti mbështetjen e saj për marrëveshjen bërthamore të vitit 2015 me Iranin. Të hënën, SHBA kërkuan që blerësit naftës iraniane të ndalojnë blerjet deri më 1 maj ose do të përballen me sanksione, një masë që synon të bllokojë Teheranin nga të ardhurat e naftës. INSTEX (Instrumenti i Mbështetjes së Shkëmbimeve Tregtare) u konceptua si një mënyrë për të ndihmuar ndeshjen e eksporteve iraniane të naftës dhe gazit me blerjet e mallrave të BE-së, por këto ambicie janë zvogëluar.

 

Tags

Komente