Më datë 9 Shahriver sipas kalendarit tranian, është Dita kombëtare e ruajtjes së panterëve iranianë. Me këtë rast redaksia jonë ka përgatitur një emision kushtuar kësaj dite.

 

Territori i Iranit që nga vitet 1970 është i vetmi vendbanim për një nga kafshët më të rrezikuara në botë, “Cheetah aziatikë”. Një lloj i një leopardi të tillë dikur ishte shpërndarë në një pjesë të madhe të Azisë Perëndimore, por tani vetëm disa prej tyre jetojnë në Iran, prandaj është më i njohur si panteri iranian. Rreth 40 vjet më parë, mbrojtjes së kësaj specie në Republikën Islamike të Iranit iu kushtua një vëmendje e posaçme dhe për të tërhequr vëmendjen e secilit për mbrojtjen e panterit iranian, 9 Shahriveri (31 gushti) quhet Dita Kombëtare e Ruajtjes për këtë specie. Me këtë rast ne kemi përgatitur një program të veçantë në lidhje me këtë ditë.

یوزپلنگ ایرانی

 

Panteri është gjitari më i shpejtë në botë, që në anglisht njihet me emrin Cheetah. Ky emër rrjedh nga termi hindi "chita", që do të thotë "i ndotur", dhe është i njohur në të gjithë botën me këtë emër. Format që ekzistojnë në trupin e panterit janë bërë shkaktar të gabimeve, duke ngatërruar panterin me leopardin, por forma e rrathëve që ekziston te këto kafshë është e ndryshme. Tek panteri, rrathët janë më të fortë dhe më të rrumbullakët, ndërsa tek leopardët janë të trashë dhe të zbrazët si ule. Prania e një rripi me ngjyrë të zezë që shtrihet nga këndi i brendshëm i syve të nofullës deri në hundë dhe deri në skajet e buzëve dhe që është i njohur si vijë e lehtë e dhjamit është një tipar i shquar i muskujve.

Linja e thyer e kësaj krijese ka disa funksione, duke përfshirë edhe atë që mund të parandalojë reflektimin e dritës dhe kështu është si një mjet për t’a maskuar atë sa më shumë që të jetë e mundur. Gjithashtu rrit shikueshmërinë e linjës duke minimizuar mprehtësinë e dritës së diellit për sytë e kafshës. Përveç kësaj, një nga metodat e përdorura nga hulumtuesit në identifikimin dhe zbulimin e panterëve të ndryshëm në natyrë janë shenjat e shfaqjes së tyre, domethënë, zgavrat, dhe sidomos linjat e thyerjes. Duket se vija e thyer në panterin iraniane, veçanërisht në bazë, është më e trashë se panterët afrikanë.

Prapa qafës së panterit iranian është një flokë e gjatë që ka një formë të mprehtë dhe shtrihet nga koka deri te këmbët. Këto janë mbetjet e flokëve të gjata që mbulojnë trupin deri në moshën 3 muaj. Pas kësaj moshe, këto qime bien dhe vetëm flokët mbeten. Këto skaje të shkurtra nuk janë shumë të dukshme në dukjen normale dhe janë të lidhura kryesisht me trupin e kafshës, por kur kafsha befasohet, flokët janë plotësisht të dukshme. Këto avantazhe ndihmojnë këtë kafshë për t’u maskuar dhe u  mundësojnë atyre që të fshehin veten në hije dhe nën shkurre dhe shkëmbinj.

 

Duke pasur një shpinë të butë, mëlçi dhe zemër të fortë, hunda të aftë, kapacitetin e lartë të mushkërive, muskulor dhe të shpejtë, të gjitha këto e bëjnë këtë kafshë një gjuetar të suksesshëm. Panteri vrapon deri në 100 km/h dhe zgjat vetëm 3 sekonda për të shpejtuar nga 0 në 100 km/h dhe kjo është një shpejtësi që nuk shihet as tek makinat më të mira në gara. Kjo është arsyeja pse madhësia e zemrës së panterit është trefishi i sasisë së qumështit. Panterin këtë shpejtësi të madhe mund t’a mbajë vetëm në distanca të shkurtra, sepse drejtimi me shpejtësi të lartë e bën atë të harxhojë shumë energji. Për këtë arsye, panteri duhet të punojë shumë mirë kur gjuan, në mënyrë që të kapë disa qindra metra gjahun.

Metoda e gjuetisë së panterit ndryshon nga anëtarët e tjerë të familjes së maces. Kjo krijesë fillimisht monitoron territorin nga një pikë e lartë. Pas zgjedhjes së gjahut, ai ngadalë afrohet duke përdorur efekte anësore të tilla si barërat e këqija, shkurret dhe gurët. Ngjyrat e larmishme e ndihmojnë në maskimin e saj në mes të barit dhe shkurreve dhe nuk e lejojnë që gjahu i saj të vërejë lehtë praninë. Linja e zezë e panterëve është gjithashtu një tjetër pajisje e dobishme që i pengon ata të reflektojnë dhe tërheqin vëmendjen e gjahëve duke thithur rrezet e dritës së diellit. Kur të arrijë distancën e duhur, ai do të arrijë një shpejtësi të jashtëzakonshme drejt gjahut të tij. Duart dhe këmbët do të prekin në tokë në një harmoni të veçantë njëra pas tjetrës. Një krijesë e fortë dhe e zhurmshme në vida do ta pengojë atë që të bjerë poshtë, duke ndihmuar në ruajtjen e ekuilibrit. Kur arrin te gjahu i tij, ai kafshon këmbët e saj dhe e hedh poshtë, duke prishur balancën e kafshës dhe menjëherë e kafshon atë me dhëmbët e tij të mprehtë dhe e mban të kafshuar qafën e saj për disa minuta me dhëmbët e tij.

 

Bagëtia është gjuetia kryesore e panterëve në Iran, pastaj vijnë dhitë dhe drerët. Studimet kanë treguar se panterët më shumë preferojnë, delet dhe  dhitë sesa drerët, sepse delet dhe dhitë për nga shpejtësia janë më të dobëta se drerët.

Panterët shihen nëpër fusha dhe kodra malore, në shkretëtira dhe vende ku kanë mundësi të bëjnë gjueti. Aktualisht panterët mund të shihen vetëm në Iran. Ky lloj i kafshës në Iran kryesisht mund të gjendet në provincat Kerman, Khorasan, Semnan, Jazd, Teheran dhe Isfahan. Për shkak të ndërtimit të vendbanimeve në shumë vende malore dhe kodrinore, ky lloj i kafshës ka filluar të duket gjithnjë e më pak. Sigurisht, një arsye tjetër për rënien e shumimit të panterëve iranianë është mungesa e riprodhimit të tij. Koha e shtatzënisë së kësaj kafshe është 95 ditë  dhe numri i të vegjëlve të posalindur zakonisht është 4 deri në 5.

 

Përkundër të gjitha këtyre kërcënimeve, panteri tani ka fituar popullaritet në kulturën e Iranit dhe njerëzit janë bërë të vetëdijshëm se panteri është një trashëgimi natyrore dhe i takon jo vetëm iranianëve, por të gjithë njerëzve të këtij planeti. Në këtë fushë, rreth 40 vjet më parë, Republika Islamike e Iranit ka filluar programin e saj të ruajtjes për mbajtjen e brezit të kafshëve. Sot, Agjencia iraniane e Mbrojtjes së Mjedisit, në bashkëpunim me Programin e Zhvillimit të Kombeve të Bashkuara (UNDP), monitoron disa prej habitateve të panterit dhe kontrollon mbijetesën e këtyre kafshëve duke instaluar kamera të ndjeshme ndaj këtyre kafshëve.

 

Në vitet e fundit, si pjesë e Projektit të Konservimit të Panterit Aziatik, shumë aktivitete janë kryer në habitatet e tilla, të cilat kanë qenë aktivitete mbrojtëse, shkencore dhe edukative. Atyre që ruajnë dele u është rekomanduar që të mos vrasin panterët, për shkak të panterët nuk janë sikur ujqit për të shkatërruar të gjitha delet. Natyrisht sigurimi është paraqitur gjithashtu për të kompensuar fermerët. Me planet e tilla sot, është e sigurt të thuhet se numri i panterëve është rritur në krahasim me vitet e fundit dhe kjo është krenaria e iranianëve që kanë qenë në gjendje të ruajnë këtë trashëgimi natyrore.

 

Sep 05, 2017 11:43 Europe/Tirane
Komente