مطبوعات کابل 11حوت: تجدید توافقنامه ی دوحه، تشدید خشونت ها و بی باوری مردم به صلح
-
مطبوعات کابل 11حوت: تجدید توافقنامه ی دوحه، تشدید خشونت ها و بی باوری مردم به صلح
"تجدید توافقنامه ی دوحه، تشدید خشونت ها و بی باوری مردم به صلح" ، "توافقنامه ی دوحه، تقلای طالبان و تردید آمریکا" و "چرا بایدن باید از افغانستان بیرون شود"، مهمترین عناوین سرمقاله روزنامه های امروز چاپ کابل است.
روزنامه ی هشت صبح در سر مقاله ای تحت عنوان تجدید توافقنامه ی دوحه تشدید خشونت ها و بی باوری مردم به صلح چنین نوشته است:
با وجودی که حکومت افغانستان بار نگاه منفیاش را به توافقنامه امریکا و طالبان ابراز داشته است، اما طالبان در آخرین اعلامیهشان از این توافقنامه دفاع کرده و آن را تاریخی و به نفع همه خواندهاند. واقعیت اما این است که ارمغان این توافقنامه برای مردم افغانستان چیزی جز افزایش بیپیشینه خشونت نبوده است. مشکل مذاکرات این بود که طرفها به جای بحث و استدلال کوشش داشتند که در میدان نبرد نیز با هم چانه بزنند و با قدرتنمایی در میدان جنگ جایگاهشان را در میز مذاکرات بهبود بخشند. یکسال تجربه صلح و جنگ همزمان چیزی جز پروسهای نیست که مردم به آن دیگر اعتماد ندارند و آن را تلف کردن وقت و هدر دادن انرژی میدانند.
و توافقنامه ی دوحه، تقلای طالب و تردید آمریکا عنوان سر مقاله ی روزنامه ی اطلاعات روز است که در آن چنین آمده است:
یک سال قبل، توافقنامهای تاریخی میان ایالات متحده و طالبان در دوحه به امضا رسید. سندی که در راستای پایاندادن به طولانیترین جنگ ایالات متحده و بهمنظور دستیابی به یک توافق صلح برای افغانستان منعقد شده بود. توافقنامه دوحه با اسم رسمی «موافقتنامهی آوردن صلح به افغانستان» با محتوایی به امضا رسید که خروج نیروهای خارجی از افغانستان در یک جدول زمانی مشخص، قطع ارتباط طالبان با شبکهی القاعده، کاهش خشونت و چگونگی پیشبرد مراحل بعدی پروسه در بعد داخلی را پیشبینی میکرد.
اطلاعات روز می افزاید:
راه عملیشدن توافقنامه دوحه از مسیر فرستادن نامه به مردم امریکا و صدور اعلامیههای متعدد مطبوعاتی نه که از میادین جنگ افغانستان میگذرد. طالبان باید ارتباطشان با القاعده را قطع کنند، استراتژیشان را معطوف به کاهش خشونت و اعلام آتشبس تنظیم کرده و در مذاکرات صلح بینالافغانی با حسن نظر و قاطعیت حاضر شوند. در غیر آن توافقنامه تاریخی دوحه ممکن است به کاغذپارهای تبدیل شده و بار دیگر، طرفها با شدت بیشتر به میدان جنگ برگردند. این بدترین سناریو برای مردم افغانستان است.
و نگاهی می اندازیم به روزنامه ی صبح کابل که در تحلیلی تحت عنوان چرا بایدن باید از افغانستان بیرون شود چنین نوشته است:
کسانی که موافق به امضای توافقنامه با طالبان و خروج نیروهای امریکایی نبودند، خواهان حفظ نظامیان در جنگ افغانستان هستند. استدلال آنان است که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان برنامهی مبارزه با تروریزم را در این کشور با شکنندگی مواجه میکند، دولت شکنندهی افغانستان را تضعیف کرده و ارزشهای نیمبندی که در سالهای گذشته به دست آمده است را تهدید میکنند. احتمال دارد که جو بایدن این دیدگاه – نگرانیها را رد کند و برنامهی خروج در ماه می را عملی کند. برنامهی خروج کامل نظامیان از افغانستان راهبردی است که مزیتهای زیادی برای امریکا دارد؛ زیرا منافع امنیتی امریکا، طرفدار ادامهی حضور نظامی این کشور در افغانستان نیست.
درپایان صبح کابل می افزاید: حفظ نیروهای نظامی در افغانستان و دور زدن زمان نهایی خروج نیروهای در ماه می، طالبان را دوباره به میدانهای نبرد میکشاند و دوباره درگیر یک جنگ بینتیجه میشویم؛ چنانچه این جنگ تا هنوز بیش از ۲ تریلیون دالر هزینه مالی برداشته و ۲۴۰۰ سرباز امریکایی در آن جان باختهاند.