Jan 14, 2022 22:43 Asia/Jakarta
  • Foto pertemuan Dubes Ali Asghar Mohammadi (kiri) dan Menteri Perindustrian dan Perdagangan Malaysia, Mohamed Azmin Ali (kanan) di Kuala Lumpur.
    Foto pertemuan Dubes Ali Asghar Mohammadi (kiri) dan Menteri Perindustrian dan Perdagangan Malaysia, Mohamed Azmin Ali (kanan) di Kuala Lumpur.

Duta Besar Iran untuk Malaysia mengatakan volume perdagangan antara Iran dan Malaysia meningkat lebih dari 70 persen.

“Tahun lalu, volume perdagangan Iran-Malaysia meningkat lebih dari 70 persen yang bernilai 550 juta dolar,” kata Dubes Ali Asghar Mohammadi dalam pertemuan dengan Menteri Perindustrian dan Perdagangan Malaysia, Mohamed Azmin Ali di Kuala Lumpur, Jumat (14/1/2022) seperti dilaporkan IRIB.

Dalam pertemuan itu, Mohamed Azmin juga memaparkan kondisi terbaru hubungan perdagangan kedua negara, dan menyambut baik perluasan hubungan bisnis antara Tehran dan Kuala Lumpur.

Mengacu pada berbagai peluang yang ada, Mohamed Azmin menyatakan tekad Malaysia untuk memperkuat hubungan ekonomi dengan Republik Islam Iran.

Dia berharap dengan diadakannya pertemuan Komisi Ekonomi Bersama Iran-Malaysia dalam waktu dekat, akan tercipta ruang bagi peningkatan hubungan perdagangan. (RM)

Tags