Aug 21, 2021 17:36 Asia/Jakarta
  • Pelantikan Ismail Sabri Yaakob di Istana Negara Malaysia.
    Pelantikan Ismail Sabri Yaakob di Istana Negara Malaysia.

Ismail Sabri Yaakob telah dilantik sebagai Perdana Menteri (PM) Malaysia.

Dikutip dari laman Detiknews, Sabtu (21/9/2021), mantan Wakil PM tersebut diambil sumpah jabatannya hari ini di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara.

Ismail (61) mengenakan baju Melayu hitam, didampingi istrinya Muhaini Zainal Abidin, yang mengenakan baju kurung tradisional ungu muda.

Usai mengucapkan sumpah, Ismail menandatangani akta pengangkatan yang kemudian disahkan oleh Ketua Mahkamah Agung Tun Tengku Maimun Tuan Mat dan Sekretaris Utama Pemerintah Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Turut hadir mantan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Najib Razak.

Di antara para pemimpin politik yang hadir adalah Presiden UMNO Dr Ahmad Zahid Hamidi, Presiden PAS Abdul Hadi Awang, Ketua Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan lainnya.

"Sesuai dengan Pasal 40(2)(a) dan Pasal 43(2)(a) Konstitusi Federal, Yang Mulia telah menetapkan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri kesembilan," kata Pengawas Rumah Tangga Kerajaan untuk Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin pada hari Jumat.

"Raja berharap dengan penunjukan Perdana Menteri baru, gejolak politik di negara ini akan diselesaikan dengan cepat," imbuhnya. (RM)

Tags