Aug 27, 2021 19:00 Asia/Jakarta
  • Perdana Menteri Malaysia.
    Perdana Menteri Malaysia.

Perdana Menteri Malaysia Ismail Sabri Yaakob mengumumkan susuna kabinet baru hari ini, Jumat, 27 Agustus 2021. Empat di antara anggota kabinet menjabat sebagai menteri senior. Tidak ada jabatan wakil menteri perdana menteri di kabinet baru tersebut.

Keempat menteri senior adalah Mohamed Azmin Ali dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Hishammuddin Hussein dari Organisasi Nasional Melayu Bersatu, Mohd Radzi Md Jidin dari Bersatu serta Fadillah Yusof dari Gabungan Parti Sarawak.

Mohamed Azmin tetap menjabat sebagai menteri perdagangan internasional dan menteri industri. Hishammudin yang sekarang menjadi menteri luar negeri akan menjabat sebagai menteri pertahanan. Mohd. Radzi sebagai menteri pendidikan dan Fadillah Yusof sebagai menteri pekerjaan.

Beberapa menteri di Kabinet Muhyiddin juga termasuk dalam kabinet baru. Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz tetap menjadi menteri keuangan. Khairy Jamaluddin, mantan menteri ilmu pengetahuan, teknologi dan inovasi yang juga mengawasi program vaksinasi negara, akan menjabat sebagai menteri kesehatan.

Mantan menteri kesehatan Adham Baba menjadi menteri teknologi sains dan inovasi. Saifuddin Abdullah akan menjadi menteri luar negeri.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dalam pidatonya di televisi memastikan bahwa kabinet baru ini akan menekankan budaya kerja.

“Oleh karena itu, setiap kementerian perlu membuat perencanaan jangka pendek dan jangka panjang serta mencapai target. Setiap kementerian perlu membuktikan pencapaian awalnya dalam 100 hari pertama,” ujar Ismail Sabri seperti dikutip dari Tempo.co.

Ismail Sabri Yaakob berharap kabinet baru akan membangkitkan kepercayaan rakyat Malaysia untuk bangkit dan berperang melawan Covid-19. Acara pengambilan sumpah akan diadakan pada 30 Agustus pukul 14.30. (RM)

Tags