Mars 07, 2021 08:47 Europe/Tirane
  • Dronë spiunë amerikanë vazhdimisht kontrollojnë Ballkanin

Avionët dronë MQ-9 të Forcës Ajrore amerikane të dislokuar në Rumani po spiunojnë vazhdimisht në Ballkan.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, Forca Ajrore e SHBA me seli në Evropë ka vendosur dronë MQ-9 në Rumani që nga janari 2020 për të intensifikuar praninë ushtarake të këtij vendi dhe vendeve perëndimore që janë anëtare të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) në Lindje të Evropës. Sipas faqes së internetit Orphor Magazine, dronët e Forcave Ajrore të SHBA MQ-9 po kryejnë operacione të mbledhjes së informacionit, zbulimit dhe mbikëqyrjes në Ballkan. Shkallëzimi i pranisë ushtarake të SHBA dhe NATO në Evropën Lindore dhe rajonin Baltik ka qenë në qendër të vërejtjeve të zyrtarëve rusë, përfshirë Presidentin Vladimir Putin. Putini ka thënë më parë se zhvillimi i NATO-s është një nga kërcënimet ndaj Rusisë. Marrëdhëniet midis Rusisë dhe NATO-s janë tensionuar që nga viti 2014, kur një qeveri pro-perëndimore mori detyrën në Ukrainë. NATO zhvillon disa stërvitje çdo vit në Rusinë fqinje, përfshirë Detin e Zi dhe Balltikun, të cilave Rusia i përgjigjet.

Tags