Shtator 20, 2020 10:24 Europe/Tirane
  • Takhtrevançi: Ultimatumi i rremë amerikan kaloi dhe sanksionet nuk u kthyen

Duke iu referuar pretendimit të SH.B.A.-së se sanksionet e shfuqizuara të Rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit të KB do të rivendosen, ambasadori dhe përfaqësuesi i përhershëm i Iranit në Kombet e Bashkuara theksoi se afati i rremë amerikan kaloi dhe sanksionet nuk u kthyen.

"Pozicioni i vendeve anëtare të Këshillit të Sigurimit të KB është se Shtetet e Bashkuara nuk janë anëtare të marrëveshjes bërthamore, kështu që pretendimi" për mekanizmi Moshe është i parëndësishëm dhe i pavlefshëm," shkroi të Dielën Maxhid Takhtrevançi, ambasadori i Iranit dhe përfaqësuesi i përhershëm i Kombeve të Bashkuara.  Takhtrevançi deklaroi se Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të shkelin Rezolutën 2231 të Këshillit të Sigurimit të KB, duke shtuar se veprimet e SHBA, të cilat janë në kundërshtim me trendet ndërkombëtare, vetëm sa do të izolojnë më tej këtë vend. Në një letër drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të KB dhe Kryetarit të Këshillit të Sigurimit, ambasadori i Iranit dhe përfaqësuesi i përhershëm i Kombeve të Bashkuara theksoi se asnjë nga anëtarët e Këshillit të Sigurimit, në përgjigje të veprimit të SHBA, jo vetëm që refuzoi autoritetin e vendit për të aktivizuar procesin e kthimit të sanksioneve, por përmes letrave individuale ose të përbashkëta drejtuar Presidentit të Këshillit të Sigurimit, 13 anëtarë të organizatës kategorikisht mohuan vlefshmërinë ligjore dhe pranueshmërinë e hapit amerikan. Shtetet e Bashkuara, të cilat u tërhoqën nga marrëveshja bërthamore në 8 maj 2018, më 20 Gusht 2020lëshuan një deklaratë në Këshillin e Sigurimit të KB, duke pretenduar shkelje thelbësore të marrëveshjes bërthamore nga Irani dhe kërkuan kthimin automatik të sanksioneve ndërkombëtare kundër Iranit nga 20 Shtatori 2020.

 

Tags

Komente