Shtator 21, 2020 22:07 Europe/Tirane
  • Salehi: Mënyra për të mbrojtur shumë anshmërinë është të ballafaqohesh me sjelljen shkatërruese të Amerikës

Duke iu referuar përpjekjeve të Uashingtonit për të shkatërruar marrëveshjen bërthamore, kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Iranit tha: "Nuk ka asnjë mënyrë për të mbrojtur shumanshmërinë përveçse t'i jepet fund sjelljes shkatërruese të Shteteve të Bashkuara”.

Ali Akbar Salehi, Kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Iranit, i cili mbajti një fjalim në Asamblenë e Përgjithshme të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) të hënën, shtoi: "Irani deklaron gatishmërinë e tij për të bashkëpunuar me bashkësinë ndërkombëtare për kthimin e diplomacisë dhe shumanshmërinë në Qendrën e Marrëdhënieve Ndërkombëtare". Salehi vlerësoi kundërshtimin e bashkësisë ndërkombëtare ndaj propozimit të SH.B.A.-së për të zgjatur embargon e armëve kundër Iranit dhe hodhi poshtë pretendimin e SH.B.A.-së për të përdorur mekanizmin Moshe në marrëveshjen bërthamore, duke thënë: "Kjo është një sukses i vërtetë që duhet të ruhet". Kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Iranit gjithashtu iu referua marrëveshjes së fundit midis Teheranit dhe ANEA mbi çështjet e masave mbrojtëse dhe deklaroi: Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike tani duhet të provojë se nuk do të bëjë kompromis në qasjen e saj të paanshme dhe sjelljen profesionale në këmbim të një qetësie dritëshkurtër. Salehi gjithashtu shprehu keqardhje për presionin e SHBA që Irani të mos ketë qasje në përfitimet e marrëveshjes bërthamore dhe tha: Roli i vendeve evropiane anëtare të marrëveshjes bërthamore është i rëndësishëm dhe Trojka Evropiane në veçanti duhet të zbatojë plotësisht dhe në mënyrë efektive detyrimet e sajtë marrëveshjes bërthamore. Kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Iranit vuri në dukje se: "Ruajtja e marrëveshjes bërthamore është e kushtëzuar nga fakti që të gjitha palët në marrëveshje të përmbushin detyrimet e tyre në një mënyrë të ekuilibruar". Seanca e 64-të e Asamblesë së Përgjithshme të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike u hap të hënën në Vjenë në përputhje me protokollet shëndetësore. Takimi, i cili do të vazhdojë deri të Premten, marrin pjesë përfaqësues, ambasadorë dhe zyrtarë të lartë nga 171 vendet anëtare të Agjencisë, si fizikisht ashtu edhe nëpërmjet hapësirës kibernetike.

Tags

Komente