Shtator 25, 2020 08:59 Europe/Tirane
  • Zarif: Shtetet e Bashkuara duhet të paguajnë kompensim nëse kthehen në marrëveshjen bërthamore

Në një intervistë me Sputnik, ministri i Jashtëm iranian tha: "Nëse Shtetet e Bashkuara duan të kthehen në marrëveshjen bërthamore, duhet t'i paguajnë dëmet popullit iranian".

Sipas Sputnik, Muhamed Xhavad Zarif tha: "Kthimi i Shteteve të Bashkuara në marrëveshjen bërthamore është hapi i parë që ata duhet të ndërmarrin. Për këtë kthim, Shtetet e Bashkuara duhet të paguajnë dëmin që i kanë bërë popullit iranian, si dhe heqin hapat që kanë ndërmarrë për të minuar marrëveshjen bërthamore. "Ne besojmë se të gjitha vendet kanë të drejtën e përdorimit paqësor të energjisë bërthamore, përfshirë pasurimin e uraniumit dhe se kjo e drejtë duhet të ushtrohet në përputhje me rregullat e lëshuara nga Agjencia e Energjisë Bërthamore," tha ai. "Vendet perëndimore kanë një qasje të dyfishtë ndaj kësaj çështje," tha Zarif. "Nëse ushtrohet i njëjti kontroll që bëhet mbi Iranin edhe mbi vendet e tjera që duan të kenë një program bërthamor të avancuar, bashkësia ndërkombëtare do të jetë në paqe." "Ajo që ndodhi në Shtëpinë e Bardhë nuk ishte një zhvillim i rëndësishëm, por një mundësi për të fotografuar dhe zbuluar marrëdhëniet që kanë ekzistuar për 15 ose 20 vjet midis vendeve arabe përgjatë bregut jugor të Gjirit Persik me regjimin sionist," tha ai. Zarif tha: "Parullat që këto vende kanë shprehur në mbështetje të popullit Palestinez janë të pavërteta, sepse në fakt ata po godasin me thikë pas shpine çështjen Palestineze."

Tags

Komente