Shtator 30, 2020 19:52 Europe/Tirane
  • Ruhani: Rajoni nuk mund të tolerojë një luftë të re

Presidenti iranian Hasan Ruhani u ka bërë thirrje Armenisë dhe Azerbajxhanit që të tregojnë përmbajtje dhe të refuzojnë çdo ndërhyrje të huaj mbi mosmarrëveshjen e Karabakut, duke paralajmëruar se rajoni nuk mund të tolerojë një luftë të re.

Gjatë një bisede telefonike të Mërkurën me Kryeministrin armen Nikol Pashinyan, Ruhani shprehu shqetësim në lidhje me luftimet e vazhdueshme mbi territorin e diskutueshëm të Nagorni-Karabakut dhe nënvizoi nevojën për paqe, stabilitet dhe siguri rajonale. "Rajoni ynë nuk mund të durojë paqëndrueshmëri të mëtejshme dhe një luftë të re," tha ai. Ruhani tha se një zgjidhje për mosmarrëveshjen e gjatë midis Armenisë dhe Azerbajxhanit mbi Karabakun duhet të jetë brenda kornizës së ligjit ndërkombëtar dhe integritetit territorial. "Ndërprerja e luftimeve është e rëndësishme për ne, dhe ne presim që Armenia dhe Azerbajxhani të zgjedhin këtë rrugë ndërsa duhet të veprojnë me takt dhe të ushtrojnë përmbajtje," tha ai. Duke theksuar se lufta nuk ishte zgjidhje për konfliktet dhe problemet, Ruhani paralajmëroi gjithashtu kundër çdo ndërhyrje të huaj, e cila ai tha se "vetëm mund të zgjaste konfliktet dhe tensionet dhe të komplikonte më tej situatën". Ai shprehu gatishmërinë e Teheranit për të ndërmjetësuar midis të dy palëve në cilindo kapacitet që konsiderohet konstruktiv nga Armenia dhe Azerbajxhani, për të ndihmuar në zgjidhjen e mosmarrëveshjes. Nga ana e tij, Kryeministri armen tha se çdo konflikt ose tension dëmton të gjitha vendet në rajon dhe tha se vendi i tij përqafon çdo iniciativë që synon t'i japë fund dhunës. Ai gjithashtu kritikoi ndërhyrjen e huaj në luftimet e fundit midis vendit të tij dhe Azerbajxhanit.

 

Tags

Komente