Tetor 21, 2020 10:06 Europe/Tirane
  • Takhtrevançi: Tre ishujt janë iranianë dhe do të qëndrojnë përgjithmonë iranianë

Përfaqësuesi i Përhershëm i Iranit në Kombet e Bashkuara, duke theksuar angazhimin e Iranit në promovimin e paqes dhe sigurisë në rajon, deklaroi se tre ishujt "Bu Musa, Tonbi i madh dhe Tonbi i Vogël" janë iranianë dhe do të qëndrojnë përgjithmonë iranian.

"Republika Islamike e Iranit ka një rol të pamohueshëm për të garantuar sigurinë e energjisë, tregtisë dhe stabilitetin," tha Maxhid Takhtrevançi në një takim virtual të Këshillit të Sigurimit të KB të martën në përgjigje të akuzave të disa vende në rajon që kishin bërë kundër Iranit, duke shtuar se Irani ka qenë dhe do të jetë në rajonin e Gjirit Persik dhe do të vazhdojë të ndihmojë në promovimin e paqes dhe sigurisë në këtë rajon të ndjeshëm. " Takhtrevançi " u bëri thirrje vendeve të rajonit të zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre përmes dialogut, duke shtuar se përparësia e parë dhe më e rëndësishme e vendeve të rajonit duhet të jetë ndërtimi i besimit të ndërsjellë dhe respektimi i sovranitetit dhe integritetit territorial të vendeve dhe të mos ndërhyjnë në punët e tyre të brendshme dhe të promovojnë bashkëpunimin në kushte të barabarta për të krijuar një zonë më të mirë dhe më të sigurt. Përfaqësuesi i përhershëm i Iranit në Kombet e Bashkuara vazhdoi të theksojë se siguria duhet të vijë nga brenda dhe nuk mund të blihet nga jashtë. "Vendet në rajonin e Azisë Perëndimore që shpenzojnë qindra miliarda dollarë në vit për armë të përparuara duhet të dinë se këto kosto të mëdha  për ushtria nuk krijon as legjitimitet dhe as siguri afatgjatë. "Takhtrevançi" gjithashtu iu referua programit të mbrojtjes raketore të Iranit dhe tha: "Kërkesat e Iranit për mbrojtjen, siç është programi raketor, janë të rrënjosura në llogaritjet gjeostrategjike dhe përvojën e konsiderueshme historike". Përfaqësuesi i përhershëm i Iranit në Kombet e Bashkuara, duke iu referuar pushtimit tetë-vjeçar të Iranit nga regjimi Ba'athist në Irak, i cili u krye me mbështetjen e veçantë të Shteteve të Bashkuara dhe një numri të vendeve perëndimore, shtoi se gjatë luftës së regjimit Ba'athist kundër Iranit, Iraku lëshoi ​​raketa në qytetet iraniane dhe populli iranian ra viktimë e armëve kimike dhe armëve të tjera vdekjeprurëse, kryesisht të siguruara për Saddamin nga vendet perëndimore. Takhtrevançi gjithashtu iu referua pretendimit të bërë në lidhje me ishujt iranianë Bu Musa, Tonbi i Madh dhe Tonbi i Vogël, duke deklaruar se tre ishujt janë iranianë dhe do të mbesin përgjithmonë iranian.

Tags