Tetor 28, 2020 19:50 Europe/Tirane
  • Deklaratat e urryera anti-islame të Macron rrezikojnë paqen globale

Komiteti i Parlamentit Iranian për të drejtat e njeriut ka dënuar deklaratat e fundit anti-islame nga Presidenti francez Emmanuel Macron, duke kërkuar që OKB të ndërmarrë veprime serioze për t'iu kundërvënë lëvizjeve të tilla.

"Padyshim, deklaratat e urryera të presidentit francez nën pretekstin e lirisë së shprehjes kanë plagosur ndjenjat e 1.9 miliardë myslimanëve dhe kanë shkaktuar urrejtje në bashkësinë ndërkombëtare, prandaj ky është një akt i dënueshëm që mund të kërcënojë paqen dhe sigurinë ndërkombëtare dhe një paralajmërim serioz për Kombet e Bashkuara," tha komiteti parlamentar në një deklaratë të Mërkurën. Ai shtoi se asnjë nga fetë monoteiste nuk lejon poshtërim, fyerje ose ndonjë veprim kundër dinjitetit njerëzor, duke theksuar se "çdo person që vepron në kundërshtim me këtë jo vetëm që nuk ka asnjë lidhje me fetë hyjnore, por gjithashtu nuk ka respektuar të drejtat minimale të njeriut ”. Deklarata theksoi respektin për fetë, të mandatuara nga Pakti Ndërkombëtar për të Drejtat Civile dhe Politike, duke cituar nenin 20 të traktatit që thotë: "Çdo nxitje e urrejtjes kombëtare, racore ose fetare që përbën nxitje të diskriminimit, armiqësisë ose dhunës ndalohet me ligj." Deklarata i bëri thirrje OKB-së për të dënuar këtë veprim "të paligjshëm dhe iracional" dhe tha se komiteti i Parlamentit Iranian për të drejtat e njeriut "pret që Kombet e Bashkuara të marrin masa efektive për t'iu kundërvënë këtyre akteve të urryera". Myslimanët janë irrituar nga sulmet e Macronit ndaj Islamit dhe mbështetja e tij ndaj fyerjeve të fundit ndaj Profetit Muhamed (s.a.v.s.). Protestat në rritje kundër këtyre ofezave kanë çuar gjithashtu në thirrje për bojkot të produkteve franceze.

 

Tags

Komente