Tetor 29, 2020 09:23 Europe/Tirane
  • Eragçi: Qëndrimi i Republikës së Azerbajxhanit ndaj nismës iraniane ishte pozitiv

Zëvendës Ministri i Jashtëm i Republikës Islamike të Iranit, pasi prezantoi propozimin e Iranit për zgjidhjen e konfliktit të Nagorni-Karabakut zyrtarëve të Republikës së Azerbajxhanit, përfshirë Presidentin Ilham Aliyev, vlerësoi reagimin e autoriteteve të Bakut ndaj këtij plani si pozitiv.

Sejed Abbas Eragci, i cili të martën në mbrëmje udhëtoi në Azerbajxhan për të diskutuar propozimin e Iranit për t'i dhënë fund krizës në rajonin Nagorni-Karabak, sot mbërriti në Moskë për t'u takuar me Zëvendës Ministrin e Jashtëm rus për iniciativën e Republikës Islamike të Iranit. Me të arritur në Moskë, ai tha: "Grupi i Minskut për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë nuk ka qenë në gjendje të zgjidhë mosmarrëveshjet midis Republikës së Azerbajxhanit dhe Armenisë për 30 vitet e fundit dhe Republika Islamike e Iranit po përpiqet t'i japë fund mosmarrëveshjes Baku-Jerevan përmes bashkëpunimit rajonal." Sigurisht, kemi një detyrë të vështirë përpara për këtë qëllim. Pas Moskës, Eragçi do të udhëtojë në Jerevan dhe më pas në Ankara për të shpjeguar iniciativën e propozuar të Iranit për të zgjidhur konfliktin e Nagorni-Karabakut. Përplasjet midis Republikës së Azerbajxhanit dhe Armenisë në rajonin e Nagorni-Karabakut rinisën në mëngjesin e së Dielës më 27 Shtator. Konflikti midis Republikës së Azerbajxhanit dhe Armenisë për rajonin e Nagorni-Karabakut filloi në vitin 1988 dhe u përshkallëzua në një konflikt ushtarak në vitin 1992, i cili rezultoi në pushtimin e rajonit Nagorni-Karabak të Republikës së Azerbajxhanit dhe shtatë qyteteve fqinje nga forcat armene.

Tags

Komente