Janar 18, 2021 08:09 Europe/Tirane
  • Presidenti i Shoqatës Iraniane të Bioteknologjisë: Vaksina iraniane e koronës është efikase

 Kreu i Shoqatës Iraniane të Bioteknologjisë tha: "Vaksinat iraniane të koronës janë efektive dhe të përdorueshme".

Duke iu referuar arritjeve të studiuesve iranianë në fushën e vaksinave, kreu i Shoqatës Iraniane të Bioteknologjisë, Cyrus Zeinali, të Dielën për IRNA tha: Zbulimi dhe testi i njerëzor i vaksinës është duke u zhvilluar. Kreu i Shoqatës Iraniane të Bioteknologjisë deklaroi: "Një numër i vaksinave të tjera vendase janë në procesin e prodhimit dhe disa prej tyre së shpejti do të hyjnë në fazën njerëzore me miratimin e Administratës së Ushqimit dhe Barnave dhe Komitetit të Etikës Mjekësore". Injeksioni i parë njerëzor i fazës së parë të studimeve klinike të vaksinës së parë të koronës u bë nga studiuesit iranianë në Selinë Ekzekutive të Imam Khomeini (as) e quajtur "Kuo Iran Barakat" të Martën (29 Dhjetor 2020) në prani të Ministrit të Shëndetësisë dhe Arsimit Mjekësor dhe Zëvendës Ministrit të Shkencës dhe Teknologjisë. Injeksioni i dytë njerëzor i fazës së parë të studimeve klinike të vaksinës së parë të koronës të bërë nga studiuesit iranianë u krye në katër dhe pesë  janari 2021 në katër vullnetarë të tjerë. Koronavirusi, agjenti shkaktar i Covid 19, është vërejtur në Ëuhan, Kinë, që nga fundi i vitit 2019 dhe kohët e fundit është përhapur në të gjithë botën, ndërkohë që Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e konfirmoi atë si një pandemi në shkurt të vitit 2020. Sipas statistikave zyrtare, sëmundja Covid 19 ka prekur më shumë se nëntëdhjetë e pesë milion njerëz në të gjithë botën dhe më shumë se dy milion njerëz kanë vdekur nga sëmundja.  

Tags