Janar 22, 2021 19:58 Europe/Tirane
  • Zarif: SHBA e Biden duhet të shfrytëzojë shansin për të hequr sanksionet, të ribashkohet me marrëveshjen bërthamore të Iranit

Ministri i Jashtëm iranian Muhamed Xhavad Zarif i ka kërkuar Presidentit të SHBA Joe Biden që t'i japë fund politikës së dështuar të paraardhësit të tij të presionit kundër Iranit dhe të fillojë procesin e ribashkimit me marrëveshjen bërthamore të vitit 2015 duke hequr pa kushte të gjitha sanksionet e njëanshme, dhe paralajmëroi se "dritarja e mundësive nuk do të hapet" përgjithmonë për ekipin e ri të Shtëpisë së Bardhë.

Në një artikull të botuar të Premten nga revista Amerikane Foreign Affairs, Zarif tha se ish Presidenti i SHBA Donald Trump përmes fushatës së tij "presion maksimal" që pasoi tërheqjen e Uashingtonit në maj 2018 nga marrëveshja bërthamore, nuk arriti ta gjunjëzojë Iranin. “Administrata e re në Uashington ka për të bërë një zgjedhje themelore. Mund të përqafojë politikat e dështuara të administratës Trump dhe të vazhdojë rrugën e përbuzjes për bashkëpunimin ndërkombëtar dhe të drejtën ndërkombëtare, "tha Zarif duke shtuar: "Ose administrata e re mund të eliminojë supozimet e dështuara të së kaluarës dhe të kërkojë të promovojë paqen dhe qetësinë në rajon." “Dritarja e mundësive për administratën e re të SHBA nuk do të hapet përgjithmonë. Nisma qëndron drejtpërdrejt në Uashington. Hapi i parë i administratës së Biden duhet të jetë korrigjimi i gabimeve - në vend që të përpiqet të shfrytëzojë - trashëgiminë e rrezikshme të dështimit maksimal të Trump ", tha ministri i Jashtëm iranian. Zarif paralajmëroi gjithashtu SHBA-në dhe aleatët e saj evropianë kundër përpjekjes për të ndryshuar "kushtet e negociuara në marrëveshje " dhe të përfshijnë në marrëveshjen bërthamore subjekte jorelevante, duke përfshirë programin kombëtar të mbrojtjes së Iranit dhe aktivitetet rajonale. “Nuk mund të ketë ndonjë rinegocim. Shtetet e Bashkuara nuk mund të insistojnë në parimin që "ajo që është e imja është e imja dhe ajo që është e juaja është e negociueshme", tha Zarif.

 

Tags