Janar 23, 2021 20:01 Europe/Tirane
  • FAO paralajmëron krizë globale të sigurisë ushqimore me përhapjen e virusit Korona

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO) ka paralajmëruar një krizë globale të sigurisë ushqimore me përhapjen e virusit Korona.

Sipas një raporti të ri nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO), çmimet e ushqimeve mbetën të larta në muajin e fundit të Dhjetorit 2020 për muajin e shtatë radhazi, me produktet e qumështit dhe vajrat bimorë që hasën rritjen më të madhe të çmimeve.  Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s ishte mesatarisht 107 përqind në dhjetor 2020, apo më shumë se 2.2 përqind nga muaji i kaluar në nëntor.  Çmimet e eksportit për grurë, misër dhe oriz u rritën në dhjetor 2020, pjesërisht për shkak të shqetësimeve rreth kushteve të rritjes së çmimeve dhe perspektivave të prodhimit në Amerikën e Jugut dhe Veriut dhe Federatën Ruse.  Banka Botërore ka paralajmëruar më parë se në prag të krizës së Korona, problemet në zinxhirët e furnizimit me ushqim në vendet e tjera dhe goditjet e tjera që kanë ndikuar në prodhimin e ushqimit, së bashku me humbjet e të ardhurave, kanë çuar në presione të forta dhe rreziqe të sigurisë ushqimore në shumë vendet.  Ndërsa virusi korona ka shkaktuar një krizë të gjerë shëndetësore në të gjithë botën, virusi ka krijuar një krizë të pashembullt të sigurisë ushqimore duke thyer zinxhirët e furnizimit me ushqim dhe rritjen e çmimeve. 

Tags