Janar 26, 2021 09:57 Europe/Tirane
  • Hyrja e Iranit në fushën e aktivitetit kuantik

Kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Republikës Islamike të Iranit njoftoi hyrjen e Iranit në fushën e aktivitetit kuantik.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, "Ali Akbar Salehi" të hënën në mbrëmje në ceremoninë e zbulimit të eksperimentit të tretë të transferimit të të dhënave kuantike midis Kullës Milad të Teheranit dhe Organizatës së Energjisë Atomike të Iranit, duke deklaruar se Irani ka hyrë në fushën e aktivitetit kuantik, tha: Irani në fushën e teknologjisë kuantike është udhëheqësi i vendeve islamike.  Ai tha se teknologjia mund të përdoret në fusha të ndryshme, duke përfshirë telekomunikacionin, mbrojtjen, bankën, mjekësinë, kompjuterët, imazhet, inteligjencën artificiale, sensorët, orët atomike, radarin, biologjinë dhe biologjinë. "Në përgjithësi, teknologjia kuantike përdoret kudo që ka nevojë për të transmetuar informacion të koduar," shtoi Salehi. Kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Republikës Islamike të Iranit, duke përshkruar aktivitetin kuantik, vuri në dukje se: Çelësi për të hyrë në teknologjinë kuantike është ndërthurja e grimcave të dritës, i cili quhet fotone. "Salehi" deklaroi se diskutimi i aktivitetit kuantik filloi në 2016 në Iran, duke shtuar pas 2 vitesh punë të rëndë, fotonet e para të ndërthurura u prodhuan në Qendrën Kombëtare të Shkencës dhe Teknologjisë Lazer në Iran. Kreu i Organizatës së Energjisë Atomike të Republikës Islamike të Iranit më tej për vendet që përdorin këtë teknologji tha: "Pak vende në botë si Austria, SHBA, Kina, Rusia, India, Britania dhe Kanadaja kanë pasur sukses në këtë fushë me një investim i madh.   

Tags