Shkurt 28, 2021 08:11 Europe/Tirane
  • Irani nuk është i interesuar në përshkallëzimin e tensioneve me SHBA

Ambasadori i Iranit në Kombet e Bashkuara deklaroi se Teherani nuk është i interesuar në përshkallëzimin e tensioneve me Shtetet e Bashkuara dhe ndryshe nga Uashingtoni, Republika Islamike nuk ka asnjë interes për të bërë lëvizje provokuese.

Maxhid Takht-Ravanchi tha se Republika Islamike e Iranit ka provuar se nuk është e interesuar në përshkallëzimin e tensionit, madje edhe gjatë mandatit të administratës Trump që filloi tensionin dhe lëvizjet provokuese. I dërguari iranian i bëri deklaratat në përgjigje të pyetjes së rrjetit Al Jazeera në lidhje me përshkallëzimin e mundshëm të tensioneve si rezultat i lëvizjeve të Teheranit për të ulur angazhimet e tij sipas marrëveshjes bërthamore të vitit 2015 me fuqitë botërore. Ai tha se lëvizjet e bëra nga Irani në reagim ndaj dështimit të palëve të tjera të marrëveshjes bërthamore në përmbushjen e angazhimeve të tyre nuk mund të rezultojnë në përshkallëzimin e tensioneve. “Kur administrata Trump vendosi të largohej nga marrëveshja bërthamore, palët e mbetura në marrëveshje na kërkuan të mos mbanim një qëndrim të ngjashëm me atë të Trump. Ata thanë se do të kompensojnë dëmet e shkaktuara nga tërheqja e administratës Trump nga marrëveshja. Ne pritëm për një vit, por nuk morëm asgjë nga premtimet e tyre dhe ato ishin vetëm premtime boshe ”, tha ai. Prandaj, shtoi i dërguari i Iranit në Kombet e Bashkuara, Irani nuk kishte zgjidhje tjetër nëse dëshironte të krijonte një ekuilibër në marrëveshjen bërthamore dhe kështu filloi të merrte masa të caktuara në këtë drejtim. "Ajo që bëmë ishte bazuar në Paragrafin 36 të marrëveshjes bërthamore dhe ishte në përputhje me angazhimet tona bazuar në tekstin dhe frymën e marrëveshjes " shtoi ai. "Nuk ishte Irani ai që dërgoi armë në një rajon shumë larg territorit të tij; ishin SHBA që dërguan armë dhe anije luftarake në rajonin tonë, i cili është 7,000 milje larg Amerikës, "tha ai. “Të gjitha këto lëvizje provokuese, përfshirë vrasjen e gjeneralit tonë të dashur Martir Soleimani që ishte një sulm terrorist shumë provokues, u bënë nga SHBA. Irani nuk ka pasur dhe nuk ka asnjë interes për të bërë lëvizje provokuese, ”tha Takht-Ravanchi.

 

Tags