Mars 01, 2021 08:41 Europe/Tirane
  • Khatibzadeh: Koha e takimit joformal të propozuar nga Evropa për marrëveshjen bërthamore nuk është e përshtatshme

Zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës Islamike të Iranit të Dielën në mbrëmje njoftoi se, duke marrë parasysh pozicionet dhe veprimet e fundit të Shteteve të Bashkuara dhe tre vendeve Evropiane, Republika Islamike e Iranit nuk e konsideron të përshtatshme kohën për të mbajtur një takim jozyrtar të propozuar nga Joseph Borrell.

Sipas IRNA, "Saeed Khatibzadeh" theksoi se asnjë ndryshim në pozicionin dhe sjelljen e Shteteve të Bashkuara nuk ka ndodhur ende dhe se administrata e Biden jo vetëm që nuk e ka braktisur politikën e dështuar të presionit maksimal të Trump, por ajo ka refuzuar të zbatojë edhe angazhimin e saj për të përmbushur detyrat në marrëveshjen bërthamore. Ajo gjithashtu nuk po zbaton Rezolutën 2231 dhe shtoi se zbatimi i detyrimeve i të gjitha palëve në marrëveshjen bërthamore nuk është çështje negocimi dhe shkëmbimi mendimesh, sepse të gjitha mendimet u shkëmbyen 5 vjet më parë.  "Rruga përpara është shumë e qartë, Shtetet e Bashkuara duhet t'i japin fund sanksioneve të tyre të paligjshme dhe të njëanshme dhe t'u kthehen detyrimeve të tyre," tha Khatibzadeh. Kjo nuk kërkon negociata ose zgjidhje në Bordin e Guvernatorëve.  Zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës Islamike të Iranit shtoi se Republika Islamike e Iranit do t'i përgjigjet veprimit me veprim dhe do të ndërmarrë veprimet e saj në të njëjtën mënyrë në përgjigje ndaj veprimeve armiqësore, si dhe do të kthehet në detyrimet e saj në përputhje me rezolutat.  Në fund, Khatibzadeh theksoi se Republika Islamike e Iranit do të vazhdojë konsultimet e saj të ngushta me vendet aktuale anëtare të marrëveshjes bërthamore, si dhe me Joseph Borrell si koordinatorin e kësaj marrëveshjeje, në mënyrë dypalëshe dhe shumëpalëshe.  Ministri i Jashtëm i Republikës Islamike të Iranit, Muhamed Javad Zarif, kohët e fundit në lidhje me propozimin e Borrell që Shtetet e Bashkuara të marrin pjesë në takimin e rishikimit të marrëveshjes bërthamore tha se Irani nuk do të ketë një takim zyrtar me Shtetet e Bashkuara sepse Shtetet e Bashkuara nuk janë anëtare të marrëveshjes bërthamore. 

Tags