Mars 01, 2021 20:00 Europe/Tirane
  • Kina do të publikojë raport mbi ‘abuzimet e të drejtave të njeriut’ në SHBA

Zyra e informacionit e Këshillit Shtetëror të Kinës pritet të dalë me një raport mbi situatën e të drejtave të njeriut në SHBA në vitin 2020, sipas një deklarate zyrtare.

Organi më i lartë ekzekutiv dhe administrativ i Kinës  do të publikojë një raport prej 15,000 fjalësh të titulluar "Shkeljet e të Drejtave të Njeriut në Shtetet e Bashkuara në vitin 2020" që detajon keqmenaxhimin e pandemisë së Covid19, kaosin politik, diskriminimin racor, polarizimin në rritje, pabarazinë sociale dhe shkeljen e traktateve ndërkombëtare që rezultojnë në katastrofa humanitare, thuhej në deklaratë. Raporti i qeverisë kineze fajëson" përgjigjen e pamatur të qeverisë amerikane " për numrin rekord të vdekjeve nga Covid19 në SHBA. "Shtetet e Bashkuara, kanë më pak se 5 përqind të popullsisë së botës, por përbëjnë më shumë se një të katërtën e rasteve të konfirmuara me COVID-19 të botës dhe gati një të pestën e vdekjeve globale nga pandemia," thuhet në raport. Në zgjedhjet presidenciale të dëmtuara nga polemikat në SHBA, raporti thotë se "politika e ndotur me para" shtypi opinionin publik, duke i kthyer sondazhet në një "shfaqje me një njeri" të klasës së pasur, ndërsa dëmtoi "besimin e njerëzve" në sistemin demokratik të vendit. Raporti gjithashtu nxjerr në dritë diskriminimin e gjerë kundër grupeve të ndryshme të pakicave etnike në SHBA, duke deklaruar se njerëzit me ngjyrë përbëjnë një të tretën e të gjithë të miturve në burgjet e vendit. Raporti gjithashtu tregon abuzimet e të drejtave të njeriut që rezultojnë nga tregtia e armëve dhe incidentet e të shtënave me armë zjarri në SHBA, të cilat kanë arritur një rekord të lartë kohët e fundit, duke rezultuar në dobësimin e besimit të publikut në rendin shoqëror. Më shumë se 41,500 njerëz u vranë në incidentet e të shtënave me armë zjarri në të gjithë vendin në vitin 2020, një mesatare prej më shumë se 110 në ditë.

 

Tags