Mars 02, 2021 19:59 Europe/Tirane
  • Ruhani bisedon me Macron: Marrëveshja bërthamore është e panegociueshme dhe mënyra e vetme për ta ruajtur është heqja e sanksioneve të SHBA

Presidenti i Republikës Islamike të Iranit iu referua marrëveshjes bërthamore si një marrëveshje ndërkombëtare shumëpalëshe të ratifikuar nga Rezoluta 2231 e Këshillit të Sigurimit dhe shtoi: " Marrëveshja bërthamore nuk mund të rinegociohet në asnjë mënyrë dhe mënyra e vetme për të ruajtur dhe ringjallur atë është heqja e sanksioneve nga Shtetet e Bashkuara".

Duke folur të martën me Presidentin francez Emmanuel Macron, Presidenti iranian Hasan Ruhani theksoi se humbja e mundësive për të ruajtur dhe ringjallur marrëveshjen bërthamore mund t'i përkeqësojë gjërat, duke shtuar se një ulje graduale e angazhimeve të Iranit për shkak të tërheqjes së SHBA nga marrëveshja dhe paaftësisë së tre vende evropiane për të përmbushur detyrimet e tyre, mund të zhbëhet menjëherë pas përmbushjes së detyrimeve të palëve të tjera. Ruhani e konsideroi anulimin e zbatimit vullnetar të Protokollit Shtesë nga Irani brenda kornizës së ligjit të miratuar nga Parlamenti iranian dhe shtoi: "Bashkëpunimi ynë me Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike vazhdon dhe ne kurrë nuk jemi larguar nga marrëveshja bërthamore." Ruhani e cilësoi Francën si një lojtar të rëndësishëm dhe tha: "Marrëdhëniet Teheran-Paris mund të zhvillohen në bazë të një vizioni të qëndrueshëm dhe me qëllime afatgjata për bashkëpunim të përbashkët dypalësh, rajonal dhe global". Ai gjithashtu iu referua pandemisë së virusit corona në vende të ndryshme të botës, duke përfshirë Iranin dhe Francën, duke thënë se përballja efektive me pandeminë kërkon bashkëpunimin e të gjitha vendeve në botë, dhe shtoi: "Sanksionet mizore dhe të paligjshme të SHBA e kanë bërë më të vështirë për Iranin që të përballet me pandeminë, duke e bërë të vështirë për Republikën Islamike për të shfrytëzuar burimet e saj financiare, madje edhe për ilaçe dhe pajisje mjekësore, dhe Bashkimi Evropian, veçanërisht Franca, nuk duhet të heshtin përballë këtij veprimi çnjerëzor". Në këtë bisedë telefonike, Presidenti i Francës e quajti ruajtjen e marrëveshjes bërthamore një domosdoshmëri për komunitetin ndërkombëtar dhe theksoi nevojën për vazhdimin e bisedimeve për kthimin e të gjitha palëve në zbatimin e plotë të angazhimeve të tyre në kuadër të marrëveshjes bërthamore". Emmanuel Macron theksoi veprimin e të dy palëve për hapat e parë dhe tha: "Evropa është e gatshme të jetë më aktive në javët e ardhshme për të ringjallur marrëveshjen bërthamore ".

 

Tags