Mars 05, 2021 07:25 Europe/Tirane
  • Zarif iu drejtua Wendy Sherman: Marrëveshja bërthamore nuk mund të rinegociohet

Ministri i Jashtëm i Republikës Islamike të Iranit të Enjten në mbrëmje, në përgjigje të deklaratave të fundit të "Wendy Sherman", e cila është caktuar për mbajtjen e postit të Zëvendës Sekretarit të Shtetit të SHBA për rinegocimin e marrëveshjes bërthamore të Iranit, deklaroi se marrëveshja bërthamore nuk mund të rinegociohet.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, "Muhamed Javad Zarif" shkroi në Twitter, duke iu referuar pretendimit të Sherman se rajoni i Azisë Perëndimore do të ndryshojë në vitin 2021 dhe se negociatat me Iranin për një marrëveshje bërthamore duhet të bëhen duke marrë parasysh kushtet e reja tha: Nëse viti 2021 është jo i njëjtë me 2015 (viti i nënshkrimit të marrëveshjes bërthamore), kështu që situata aktuale nuk është e njëjtë me vitin 1945 (miratimi i së drejtës së vetos në Këshillin e Sigurimit të KB). "Pra, le të ndryshojmë Kartën e KB dhe të heqim veton, e cila shpesh është abuzuar nga Shtetet e Bashkuara," tha Zarif, duke iu referuar ndryshimit të rrethanave në vitin 2021 krahasuar me 1945. Ministri i Jashtëm i Republikës Islamike të Iranit, duke theksuar se marrëveshja bërthamore nuk mund të rinegociohet, u bëri thirrje Shteteve të Bashkuara për të zbatuar marrëveshjen bërthamore. Zarif iu referua deklaratave të bëra nga Wendy Sherman në takimin e Komitetit të saj për Marrëdhëniet me Jashtë të Senatit. Ai sqaroi se gjeopolitika e rajonit ka ndryshuar në lidhje me kohën e arritjes dhe zbatimit të marrëveshjes bërthamore dhe viti 2021 nuk është si 2015, kur u ra dakord për atë marrëveshje. Realitetet në terren në rajon kanë ndryshuar. "marrëveshja bërthamore" është një marrëveshje e arritur në vitin 2015 midis Iranit nga njëra anë dhe grupit P5 + 1, e cila u zbatua në janar 2016. Por më 8 maj 2018, ish-Presidenti i SHBA Donald Trump tërhoqi në mënyrë të njëanshme vendin e tij nga marrëveshja ndërkombëtare në shkelje të angazhimeve të Uashingtonit nën marrëveshjen bërthamore.

Tags