Prill 22, 2021 08:56 Europe/Tirane
  • Pagesa e 30 milion dollarëve nga kapitalet e Iranit në Korenë e Jugut për të blerë vaksinën

Kreu i Dhomës së Përbashkët Iran-Kore e Jugut theksoi se 30 milion dollarë të fondeve të bllokuara të Iranit në Korenë e Jugut ishin paguar për blerjen e vaksinës Korona.

Sipas agjencisë së lajmeve IRIB, "Hussein Tanhaei", kreu i Dhomës së Përbashkët Iran-Kore e Jugut, tha: "Shtatë miliardë dollarë burime iraniane në Korenë e Jugut janë bllokuar, nga të cilat 30 milion dollarë janë paguar për blerjen e vaksinës korona ". Kreu i Dhomës së Përbashkët Iran-Kore e Jugut shtoi:  Ishte planifikuar të paguhej 1 miliard dollarë borxh ndaj Iranit me para në dorë, por deri më tani kjo nuk është zbatuar. Që nga viti 2018, 7 miliardë dollarë nga shitjet e naftës iraniane janë bllokuar në dy banka të Koresë së Jugut dhe që nga ajo kohë ka pasur shumë negociata për të shlyer këtë borxh të Seulit ndaj Iranit. Një nga temat e diskutimit midis kryeministrit të Koresë së Jugut Chang Xi-kyun dhe zyrtarëve iranianë gjatë vizitës së tij në Teheran ishte mënyra se si të ktheheshin paratë iraniane në vend. Abdul Nasser Hemmati, guvernatori i Bankës Qendrore të Iranit, kishte thënë se nga shtatë miliardë dollarë të burimeve iraniane të bllokuara në Korenë e Jugut në fazën e parë, një miliard dollarë e borxhit të Koresë së Jugut ndaj Iranit do të transferohej në para në bankat iraniane . Ekspertët politikë ngurrimin e Koresë së Jugut në pagimin e borxhit të saj ndaj Iranit ia atribuojnë shqetësimit dhe varësisë së qeverisë koreane nga Shtëpia e Bardhë.

Tags