Shtator 28, 2021 08:15 Europe/Tirane
  • I dërguari i Iranit kritikon SHBA dhe BE për heshtjen kundër akteve sabotuese të Izraelit

I dërguari i përhershëm i Iranit në organizatat ndërkombëtare me qendër në Vjenë tha të hënën se Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike, Amerika dhe tre vendet evropiane duhet ta dinë se nuk mund të heshtin ndaj akteve terroriste të Izraelit, të mos i bllokojnë ato, dhe ndërkohë të kërkojnë vazhdimin e pranisë së kamerave të agjencisë në objektet e sabotuara nga terroristët sionistë.

Kazem Gharibabadi i bëri deklaratat duke reaguar ndaj argumenteve të përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara dhe tre vendeve të BE -së. Ai përsëriti se kur objektet e monitorimit të ANEA shkatërrohen nga regjimi sionist, nuk duhet të prisni që Irani t'i rregullojë ato përsëri pa pagesë për agjencinë dhe për vendet që kanë pretendime. Ai tha se marrëveshja e fundit e Iranit me agjencinë është zbatuar plotësisht brenda periudhës së rënë dakord. "Republika Islamike e Iranit, gjithashtu, do të monitorojë natyrën e reagimit të shfaqur ndaj vullnetit të tij të mirë dhe në çdo fazë do të miratojë një vendim të përshtatshëm dhe do të veprojë në përputhje me rrethanat," shtoi Gharibabadi. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (ANEA) dje (të hënën) duke lëshuar një raport njoftoi: "Nga 20 deri më 22 shtator Irani lejoi inspektorët e ANEA -së të shkonin në objektet monitoruese të agjencisë dhe të zëvendësonin kartat e tyre të memories në të gjitha pikat e nevojshme në Iran, përveç uzinës për prodhimin e centrifugave TESA Karaj. Gharibabadi kishte thënë më herët se raporti i paraqitur nga drejtori i përgjithshëm i ANEA-së nuk ishte i saktë pasi shkonte përtej marrëveshjeve të arritura në komunikatën e përbashkët. I dërguari i Iranit në Vjenë shtoi se gjatë negociatave në Teheran dhe kohët e fundit në Vjenë u përsërit qartë se meqenëse puna hetimore e sigurisë dhe e gjyqësorit në kompleksin TESA Karaj ende vazhdon, objektet e inspektimit në atë kompleks nuk janë ndër objektet që do të jenë teknikisht të servisuar.

 

Tags