Nëntor 24, 2021 19:58 Europe/Tirane
  • Bahrejni urdhërohet t'u japë dëmshpërblim bankave të Iranit

Bahrejni është urdhëruar nga Gjykata e Përhershme e Arbitrazhit në Hagë që të paguajë mbi 200 milionë euro dëmshpërblim plus kostot përkatëse për dy bankat iraniane për shpronësimin e paligjshëm të sipërmarrjes së tyre bankare në Manama në një akt të "hakmarrjes politike".

Huadhënësit më të mëdhenj të Iranit, Banka Melli dhe Banka Saderat kishin paditur vendin e vogël të Gjirit Persik përpara gjykatës ndërkombëtare të arbitrazhit në Holandë për konfiskimin e fondeve iraniane në vlerë prej afro 1.3 miliardë dollarësh. Fondet i përkisnin Future Bank e themeluar si një sipërmarrje e përbashkët midis Ahli United Bank të Bahrejnit dhe dy huadhënësve iranianë në vitin 2004. Megjithatë, në janar 2016, Banka Qendrore e Bahrejnit tha se po ndërmerrte hapa për mbylljen e Future Bank pasi Manama ndërpreu marrëdhëniet diplomatike me Teheranin, pasi fqinji i saj Arabia Saudite ndërpreu marrëdhëniet me Republikën Islamike. Gjykata ndërkombëtare, megjithatë, vendosi të hënën se institucionet iraniane kishin qenë objekt i "hakmarrjes politike" dhe urdhëroi Bahrejnin të paguante mbi 200 milionë euro dëmshpërblim plus kostot për bankat iraniane, njoftoi Global Arbitration Review me bazë në Londër. Ish-guvernatori i Bankës Qendrore të Iranit, Abdolnaser Hemmati konfirmoi lajmin të mërkurën, duke e përshëndetur atë si një fitore për Iranin.

 

Tags