Qershor 23, 2022 11:55 Europe/Tirane
  • Raisi gjatë takimit me Lavrov: Çdo prani ushtarake e huaj në Detin Kaspik është e ndaluar

Gjatë takimit me Ministrin e Jashtëm rus, Presidenti i Republikës Islamike të Iranit theksoi rëndësinë e bashkëpunimit midis vendeve fqinje në pellgun e Detit Kaspik dhe ndalimin e çdo pranie ushtarake të huaj në rajon dhe veçanërisht situatën e jashtëzakonshme në brigjet e detit Kaspik.

Sipas IRNA; Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov, i cili mbërriti në Teheran të mërkurën me ftesë të ministrit të Jashtëm iranian Husein Amir-Abdullahian, u takua me presidentin iranian Ajetollah Sejed Ibrahim Raisi.  Pas raportit të ministrit të Jashtëm rus për situatën e fundit të zgjerimit të bashkëpunimit ekonomik të vendit të tij me Republikën Islamike të Iranit, Ajetollah Raisi tha: Forcimi i bashkëpunimit dhe koordinimit është një mënyrë efektive për të kundërshtuar sanksionet e SHBA-së dhe unilateralizmin ekonomik kundër kombeve të pavarura. Pas raportit të detajuar të Ministrit të Jashtëm rus për situatën e fundit në Ukrainë, Presidenti iranian theksoi rëndësinë e përfundimit të luftës sa më shpejt që të jetë e mundur dhe gatishmërinë e Republikës Islamike të Iranit për të ndihmuar në gjetjen e një zgjidhjeje diplomatike në këtë drejtim. Ai shtoi: Nuk ka dyshim se provokimet e SHBA-së dhe NATO-s i kanë dhënë formë këtyre konflikteve dhe për këtë arsye duhet të bëhen përpjekje për të penguar ndikimin e NATO-s në çdo pjesë të botës, duke përfshirë Azinë Perëndimore, Kaukazin dhe Azinë Qendrore. Presidenti iranian theksoi gjithashtu rëndësinë e bashkëpunimit ndërmjet vendeve fqinje në pellgun e Detit Kaspik dhe ndalimin e çdo pranie ushtarake të huaj në rajon, e veçanërisht situatën e jashtëzakonshme në brigjet e Kaspikut. Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov gjithashtu dha një shpjegim të detajuar të dimensioneve të bashkëpunimit Teheran-Moskë, përfshirë atë në fushën ekonomike dhe theksoi gatishmërinë dhe interesin e vendit të tij për ngritjen e bashkëpunimit me Republikën Islamike të Iranit në një nivel strategjik. Gjatë vizitës, Sergei Lavrov në mes të përshkallëzimit të sanksioneve perëndimore do të diskutojë me zyrtarët iranianë çështje që lidhen me nënshkrimin e një marrëveshjeje bashkëpunimi afatgjatë dhe zhvillimin e marrëdhënieve ekonomike dypalëshe.

Tags