Gusht 06, 2022 10:59 Europe/Tirane
  • Negociatat e Vjenës; Optimizmi i Mora, serioziteti i Iranit

Dita e dytë e negociatave të Vjenës përfundoi me takimin e kryenegociatorit të Iranit dhe zëvendës shefit të politikës së jashtme të Bashkimit Evropian dhe koordinatorit të negociatave të JCPOA në hotelin Coburg në Vjenë.

“Enrique Mora”, funksionari përgjegjës për politikën e jashtme të Bashkimit Evropian dhe koordinatori i negociatave për JCPOA, para takimit me kryenegociatorin e Iranit, Ali Bagheri, ka zhvilluar një bisedë me përfaqësuesin e Rusisë në negociatat për JCPOA, Mikhail Ulyanov dhe në përgjigje të një pyetjeje që gazetarët thanë për procesin e negociatave, ai është shprehur optimist për negociatat dhe për ringjalljen e JCPOA. Në përgjigje të pyetjes se disa burime kanë folur për një afat 72 orësh për përfundimin e negociatave JCPOA, funksionari përgjegjës për politikën e jashtme të Bashkimit Evropian tha se këtë lajm e ka parë në agjencinë e lajmeve Bloomberg dhe nuk e di se kush e ka thënë këtë. Disa diplomatë pjesëmarrës në bisedimet e Vjenës gjithashtu në një intervistë me gazetarin e Iranpress thanë se ende nuk e dinë se sa do të zgjasë ky raund negociatash. Nga ana tjetër, disa gazetarë parashikojnë se ky raund negociatash do të përfundojë të dielën. Megjithatë, gjatë dy ditëve të fundit, në disa raste janë zhvilluar bisedime dypalëshe intensive ndërmjet ekipit iranian dhe palëve të Bashkimit Evropian, Kinës dhe Rusisë. Me sa duket në bisedime janë diskutuar disa çështje. Një nga këto çështje lidhet me përfitimet ekonomike që Irani mund të marrë nga JCPOA. Teherani beson se çështja ekonomike duhet të jetë e qëndrueshme dhe për këtë arsye duhet të ofrohen garanci në fushën e bashkëpunimit ekonomik të Iranit me palët e huaja. "Mohammed Marandi", këshilltari i ekipit negociator bërthamor të Iranit, në Twitter shkroi: "Është bërë përparim, por të gjitha çështjet e tjera, duke përfshirë sigurimin e garancive për Iranin, janë ende në tryezë". Një çështje tjetër lidhet me çështjet e mbrojtjes midis Iranit dhe Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike. Në këtë kuadër, në Vjenë është i pranishëm edhe “Behrouz Kamalvandi”, zëdhënësi i Organizatës së Energjisë Atomike të Iranit. “Mohammed Jamshidi”, zëvendësi politik i Zyrës së Presidentit të Iranit, gjithashtu në Twitter shkroi se Presidenti i Iranit në bisedat telefonike mes presidentëve të Francës, Rusisë dhe Kinës theksoi se vetëm kur kërkesat mbrojtëse të zgjidhen dhe të mbyllen, atëherë  mund të arrihet një marrëveshje përfundimtare. Prandaj, pritet që vendimi i palëve negociuese për të ringjallur JCPOA për çështje të ndryshme, përfshirë dy çështjet e mësipërme, mund të përcaktojë fatin e këtij raundi bisedimesh.

Tags