Nëntor 20, 2019 20:29 Europe/Tirane
  • Flota iraniane e pranishme në Detin e Kuq

Komandanti i Marinës iraniane Admiral Husein Khanzadi deklaroi se deri më tani Irani ka dërguar 64 flota detare në Gjirin e Adenit, si pjesë e misioneve të huaja që synojnë të sigurojnë interesat e vendit në ujërat e lira ndërkombëtare.

"Ne kemi dërguar deri tani 64 flota detare në rajonin e Gjirit të Adenit, dhe një numër i konsiderueshëm i forcave tona detare kanë marrë pjesë në misione të ndryshme," tha të mërkurën komandanti i lartë iranian. Një pjesë e madhe e linjave tregtare detare të Iranit është në ujërat ndërkombëtare që shtrihen në perëndim të Gjirit të Adenit dhe të Detit të Kuq, siguria e të cilit ka një rëndësi të lartë, shtoi ai. Duke folur për kushtet e pasigurta të Detit të Kuq që kërcënojnë rrugët e përdorura nga anijet tregtare iraniane, komandanti tha se përveç rasteve kur Irani vendosi një flotilje atje, Marina iraniane mbante një prani të qëndrueshme dhe të vazhdueshme në një zonë që shtrihet nga Deti i Kuq deri në kanalin e Suezit, duke dislokuar dy flotat e tij të fundit - 63 dhe 64 - në rajon për të mbrojtur interesat e tij detare. Marina e Iranit ka arritur të neutralizojë disa sulme si kundër tankerëve iranianë, ashtu edhe atyre të huaj, gjatë misioneve të saj në ujërat ndërkombëtare.

 

Tags

Komente