Korrik 03, 2020 23:10 Europe/Tirane

Ndërsa embargoja e armëve ndaj Iranit skadon në tetor, përpjekjet e SHBA për të zgjatur embargon kanë shkakuar kritika ndërkombëtare, shkruan Këshilli Atlantik.

Dhe kjo, ndërsa marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës janë në nivelin e tyre më të ulët duke i dhënë rëndësi qëndrimit të Pekinit ndaj Iranit. Kina deri më tani ka qenë e qartë për qëllimet e saj. Zëdhënësi i delegacionit të Pekinit në Kombet e Bashkuara deklaroi: "Shtetet e Bashkuara me tërheqjen nga marrëveshja bërthamore e Iranit nuk ka arritur t'i përmbushë angazhimet e saj sipas  rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit e OKB Prandaj, ky vend nuk ka të drejtë të zgjasë embargon e armëve të imponuar ndaj Iranit, e lëre më të aktivizojë mekanizmin e parashikuar nga kjo rezolutë. Ruajtja e marrëveshjes bërthamore është mënyra e vetme për të vazhduar. " Sekretari amerikan i Shtetit Mike Pompeo qartë është i shqetësuar se Kina do të përfitojë plotësisht nga fundi i embargos së armëve, thuhet në artikull. "Në pak muaj, në tetor të këtij viti, Kina, Rusia dhe vendet e tjera të botës do të jenë në gjendje të shesin armë konvencionale në Iran. Kjo nuk është larg. Nuk është një fantazi konservatore. Ky është realiteti," tha ai më 29 prill. Pompeo gjithashtu paralajmëroi se Pekini mund të dërgojë "disa divizione të blinduara të tankeve VT-4" në Iran.   Cili është probabiliteti që Kina të bëhet furnizuesi kryesor i armëve në Iran?

Një gjë e tillë duket mjaft logjike dhe e arsyeshme. Këto dy vende kanë formuar një partneritet strategjik global, i cili thekson bashkëpunimin në sektorin e mbrojtjes. Ata kanë marrëdhënie diplomatike dhe historike të gjata që kthehen shekuj. Irani është një treg me potencial të madh për tregtarët kinezë; jo vetëm në fushën e armëve, por edhe në fushën e produkteve të konsumit dhe ato industriale. "Kjo ka ngjallur armiqësi nga Shtetet e Bashkuara dhe pakënaqësi te rivalët e Iranit në Lindjen e Mesme, shumë prej të cilëve janë gjithashtu partnerë strategjikë të Kinës", shton artikulli. "Shtetet e Bashkuara janë një faktor i rëndësishëm për t'u marrë në konsideratë. Siç thotë Jonathan Fulton, Irani përfaqëson një mjet të dobishëm për Pekinin", saktëson think tank-u amerikan, sipas të cilit qasja rajonale e Iranit bëri që Marina amerikane të qëndrojë në Gjirin Persik dhe të mos shkojë në Azi ose në rajonin Indo-Paqësor i cili është më afër interesave qendrore të Kinës. "Si rezultat, mbështetja minimale e Kinës për Iranin është më pak e kushtueshme dhe mundëson që Shtetet e Bashkuara të qëndrojnë në Lindjen e Mesme dhe të mos dërgojnë më anije në Detin e Kinës së Jugut. Shitja e armëve në Iran mund të përforcojë këtë levë presioni. " "(...) Të dhënat e publikuara në janar nga Instituti Ndërkombëtar i Studimeve të Paqes në Stokholm tregojnë se 4 kompani kineze të armëve renditen të parat në 20 kompanitë më të mëdha në botë. " “Fakti që këto kompani janë pronë e qeverisë është i rëndësishëm. Ato duhet të ndihmojnë Kinën të arrijë qëllimet e saj tregtare dhe politike. Lindja e Mesme është tregu i dytë më i madh i armëve të Kinës. Kina ka shitur aeroplanë në Lindjen e Mesme sa më shumë që të jetë e mundur. Përveç kësaj, Pekini është i vetëdijshëm që Irani ka një industri indigjene të prodhimit të dronëve të sofistikuar. Nëse Irani tregon interes, çfarë do t'i shesë Kina? Irani duhet të modernizojë forcën e tij ajrore. Prej disa kohësh, ka pasur zëra për shitjet kineze të avionëve luftarakë J-10 në Iran. "

 

Tags

Komente