Gusht 10, 2020 22:48 Europe/Tirane
  • Marrëveshja bërthamore e shndërroi atmosferën negative në përfitim për të gjitha palët

Ministri i Jashtëm i Iranit tha se arritja e një marrëveshje bërthamore me fuqitë botërore në vitin 2015 ndihmoi në shndërrimin e një atmosfere negative midis lojtarëve të ndryshëm në diçka që u dha përfitime të gjithë atyre.

Muhamed Xhavad Zarif e bëri këtë deklaratë të hënën në një fjalim të mbajtur në Fakultetin e Studimeve Ndërkombëtare në Universitetin e Teheranit, në pjesën e tretë të një kursi prej pesë pjesësh mbi marrëdhëniet ndërkombëtare me titull "Bota në Tranzicion", të cilën po e ofron diplomati më i lartë i Iranit. Zarif tha: "Në atë kohë, ne ishim në prag të një loje me rezultate shumë negative ... por ne arritëm ta shndërronim atë në diçka që u dha përfitime të gjitha palëve." Ai shtoi: "Në atë kohë, Shtetet e Bashkuara pretenduan se kishin eliminuar aftësinë tonë bërthamore, ndërsa ne që nga fillimi ndiqnim vetëm përdorimin paqësor të energjisë bërthamore." Zarif kritikoi përpjekjet e disa vendeve për ta kthyer fuqinë ushtarake në fuqi mbizotëruese, duke thënë: "Që nga fundi i Luftës së Ftohtë, SHBA është përpjekur t'i bëjë gjërat çështje të sigurisë në mënyrë që të përdorë epërsinë e saj ushtarake. Fuqia ushtarake mund të jetë e rëndësishme, por pushteti nuk është më unipolar. " Ai theksoi se tanket dhe anijet luftarake nuk përfaqësojnë fuqinë e një vendi. Shtetet e Bashkuara nuk konsiderohen më si "epiqendra e teknologjisë" siç ishte dikur, vuri në dukje ai, duke shtuar se është bërë një ndryshim themelor dhe vendet nuk përdorin më teknologjinë amerikane, por po avancojnë teknologjinë e vet. Zarif theksoi "legjitimitetin" si një tjetër faktor të pushtetit, duke thënë: "Legjitimiteti do të thotë popullaritet i një vendi në botë dhe mes popullit të tij". Ministri i Jashtëm i Iranit theksoi rëndësinë e ofrimit të frymëzimit për vendet e tjera, duke thënë: "Nëse një vend është një burim frymëzimi për të tjerët, ai do të fitojë fuqi të madhe".

 

Tags

Komente