Shtator 17, 2020 09:26 Europe/Tirane
  • Një vështrim mbi imagjinatën e sundimtarëve arabë për kompromis me sionistët

Analistët e Azisë Perëndimore thonë se zyrtarizmi i marrëdhënies të Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Bahrejnit me regjimin sionist ka një larmi qëllimesh, duke përfshirë ndihmën për Donald Trump të fitojë përsëri zgjedhjet, mbajtjen e presionit mbi Teheranin dhe luftën për të ekuilibruar fuqinë kundrejt Republikës Islamike.

Disa mbretëri arabe në Gjirin Persik, pas disa viteve të marrëdhënieve të fshehta me regjimin sionist, më në fund e shpallën zyrtarisht këtë marrëdhënie me ndërhyrjen e qeverisë amerikane. Këto marrëdhënie mund të shqyrtohen nga disa aspekte të ndryshme. Një nga pasojat më të rëndësishme të këtij veprimi ishte se vendet arabe në Gjirin Persik, qofshin nën presionin e Shtëpisë së Bardhë apo nga dëshira dhe planifikimi i brendshëm, bënë një lëvizje që kontribuoi shumë në fushatën zgjedhore të Donald Trump.  Në të njëjtën kohë, do të jetë disi efektiv në përmirësimin e situatës së përkeqësuar politike të "Beniamin Netanyahu" në territoret e okupuara. Presidenti amerikan tani mburret se pas dekadash, ai ka qenë në gjendje të inkurajojë shtetet arabe të Azisë Perëndimore që të vendosin marrëdhënie zyrtare politike me Tel Avivin duke e çuar numrin total në katër vende. Shumë aktorë, veçanërisht kundërshtarët e ngurrimit të shteteve arabe për të çliruar Palestinën e okupuar, besojnë se të gjitha këto zhvillime janë për shkak të presionit nga Donald Trump, por disa vëzhgues besojnë se marrëdhëniet e fshehta midis këtyre vendeve u formuan rreth tre dekada më parë dhe u shfaqën vetëm gjatë periudhës së presidentit Trump i cili ka gjetur një mundësi për t’i shfaqur. Fuqia në rritje e Iranit në Azinë Perëndimore vjen në një kohë kur udhëheqësit amerikanë thonë se ata po përgatiten për të lënë Azinë Perëndimore dhe duke e zhvendosur fokusin e tyre në Azinë Lindore dhe Kinë dhe duke zvogëluar praninë e tyre në Azinë Perëndimore. Sipas pikëpamjes së mësipërme, të njëjtat pika e kanë vendosur Izraelin dhe disa vende arabe në të njëjtën anë të Gjirit Persik. Ata tani e shohin regjimin sionist si një lojtar të rëndësishëm në balancimin e fuqisë kundrejt Republikës Islamike të Iranit. Sigurisht, kjo pikëpamje është disi e njëjtë në Tel Aviv dhe të dy palët e shohin këtë aleancë si shumë më efektive sesa të mbështeten vetëm në Shtëpinë e Bardhë. Disa media perëndimore besojnë se në këto rrethana, brigjet jugore të Gjirit Persik mund të bëhen një arenë për praninë e Izraelit dhe veprimet anti-iraniane. Në një raport të saj, Foreign Policy e konsideron marrëveshjen e paqes midis Izraelit dhe disa sundimtarëve arabë në Gjirin Persik si një ngjarje të papërshtatshme për Teheranin. Sidoqoftë, kjo analizë flet për vigjilencën e autoriteteve iraniane në trajtimin e sjelljes së mundshme provokuese nga Izraeli. Në një deklaratë zyrtare, Teherani paralajmëroi se territori i këtyre vendeve nuk mund të bëhet bazë për veprimet armiqësore dhe të sigurisë së regjimit sionist kundër Iranit.

Tags

Komente