Tetor 19, 2020 20:16 Europe/Tirane
  • Iraku do të blejë armë nga Irani?

Kanali irakian i lajmeve Al-Forat News adresoi heqjen e embargos së armëve kundër Iranit, pa harruar ndikimin e këtij veprimi në Irak dhe situatën e forcave të tij të armatosura.

"Teherani gjithashtu e ka bërë të ditur se është i vetëmjaftueshëm në sektorin e mbrojtjes dhe nuk ka nevojë të fillojë një valë të blerjeve të armëve, pas heqjes së embargos për shitjet e armëve konvencionale për Iranin. Ky është një mësim për Irakun, forcat e armatosura të të cilit varen nga amerikanët dhe nga vendet e NATO-s, ”raporton Al-Forat News. Kanali televiziv irakian Al-Sumaria ka nga ana e tij komentoi: 90 përqind e nevojave të Iranit për armë plotësohen nga vet Irani. Është një lloj vetëmjaftueshmërie që përshtatet në mënyrë të përkryer me strategjinë iraniane të mbrojtjes. Sidoqoftë, vendet në rajon, duke filluar me Irakun, duhet të lëvizin në këtë drejtim. Rasti i avionëve F-16 që Shtetet e Bashkuara i shitën Irakut, por përdorimi i të cilëve varet vetëm nga ndihma e tyre, ilustron përsosmërisht se sa e nevojshme është të bashkëpunosh ushtarakisht me Iranin dhe madje të mendosh për shkëmbime të teknologjisë ushtarake me iranianët. Pse ushtria irakiane gjithmonë do të duhet të mbështetet te trajnuesit e SHBA/NATO? Mbi të gjitha, këshilltarët ushtarakë iranianë shpëtuan Sirinë nga ISIS-i dhe prania e tyre mund të na sjellë dobi."

 

Tags

Komente