Tetor 23, 2020 20:23 Europe/Tirane
  • Kthim tek Al-Hariri; Shpëtimtari i krizës?

Saad al-Hariri edhe një herë fitoi një votëbesimi në parlamentin libanez si kryeministër.

Prezantimi dhe marrja e votëbesimit nga Saad Hariri për të formuar kabinetin qeveritar përmban disa pika.  Së pari; Kjo është hera e tretë në katër vitet e fundit që Saad al-Hariri është emëruar për të formuar kabinetin libanez. Ai gjithashtu formoi kabinetin libanez në vitet 2016 dhe 2018, por dha dorëheqjen si kryeministër libanez në tetor 2019 pas 13 ditësh protestash popullore. Së dyti; Nga 128 anëtarët e parlamentit libanez, vetëm 65 votuan pro al-Haririt, ndërsa më herët Mustafa Adib mori një votëbesim në parlament me 90 vota pro. Me fjalë të tjera, Saad al-Hariri arriti vetëm të merrte kuorumin e kërkuar për një votëbesim nga parlamenti. E treta; Hezbullahu i Libanit dhe Lëvizja Kombëtare e Lirë nuk e mbështetën kryeministrin Saad al-Hariri, por lëvizja Amal mbështeti al-Haririn. Edhe brenda partisë 14 Marsi, disa grupe kundërshtuan kryeministrinë e al-Haririt. Walid Jumblatt, udhëheqësi i Partisë Socialiste Progresive dhe Samir al-Jaja, udhëheqësi i Partisë Libaneze të Forcave ose Falanga, kishin njoftuar kundërshtimin e tyre ndaj zgjedhjes përsëri të al-Haririt si kryeministër. Prandaj, Saad al-Hariri u prezantua si kryeministër për të formuar kabinetin me një votë të brishtë. Së katërti ; Media e afërt me Haririn e bëri dhe e prezantoi atë si shpëtimtarin e Libanit. Libani ka pasur tre kryeministra në katër vitet e fundit, duke përfshirë Saad al-Hariri, Hassan Diab dhe Mustafa Adib  që nuk arrin të formojë një kabinet qeveritar. Nëse al-Hariri arrin të formojë kabinetin e tij, ai do të jetë kabineti i katërt libanez në katër vitet e fundit, ku al-Hariri i vetëm ka formuar tre kabinete. Ai gjithashtu shërbeu si kryeministër i Libanit nga viti 2009 deri në vitin 2011. Kështu, shtrohet pyetja se si personi që ka mbajtur postin e kryeministrit libanez më shumë se kushdo tjetër supozohet të jetë shpëtimtari i Libanit nga shumë probleme në sektorë të ndryshëm? Në fakt, arsyeja kryesore për kundërshtimin e Hezbullahut dhe Lëvizjes Kombëtare të Lirë ndaj kryeministrit al-Hariri është se ai luajti një rol kryesor në formësimin e krizës libaneze. Al-Hariri është vendosur të formojë një kabinet për herë të tretë në katër vjet dhe kabineti i tij pritet të marrë votat e 65 deputetëve që do të thotë se qeveria e re do të formohet nga një votim i brishtë. Në të njëjtën kohë, nëse Hariri arrin të formojë një kabinet, ai do të duhet të përballet me sfida të rëndësishme si çështje të ndryshme ekonomike, përhapjen e koronës dhe ndasitë e mprehta politike brenda Libanit.

Tags

Komente