Tetor 31, 2020 08:33 Europe/Tirane
  • Paralajmërim për influencën dhe dominimin saudit në territorin irakian nën pretekstin e investimeve

Kreu i lëvizjes Asaeb Ahl al-Haq të Irakut, të Premten hodhi poshtë përpjekjet e Arabisë Saudite për të vendosur kontrollin e saj në disa pjesë të provincave të Irakut me pretekstin e investimeve.

Sipas Agjencisë së Lajmeve Fars, Qais al-Khazali, sekretari i përgjithshëm i lëvizjes Asaeb Ehl al-Haq në Irak, në një deklaratë u bëri thirrje seksioneve të ndryshme të shoqërisë irakiane të kundërshtojnë përpjekjen e Arabisë Saudite për të kontrolluar dhe mbizotëruar zona të mëdha të provincave Anbar, Najaf, Muthanna dhe Basra dhe për të krijuar pasiguri me pretekstin e investimeve në bujqësi. Deklarata thotë: "Ky projekt saudit përmban kërcënime shumë të rrezikshme të sigurisë; Sepse supozohet se do të kryhet nga një regjim që ka një histori të gjatë të dëmtimit të sigurisë dhe stabilitetit të Irakut. "Regjimi izraelit është armiku i përjetshëm i Irakut dhe në fakt është nën udhëheqjen dhe mbështetjen e regjimit saudit," tha sekretari i përgjithshëm Asaeb Ahl al-Haq, duke theksuar se projekti saudit në Irak përkon me projektin e normalizimit të marrëdhënieve të disa vendeve arabe me regjimin izraelit. "Projekti saudit për bujqësinë në zonat e sipërpërmendura do të shkaktojë humbje të mëdha ekonomike në depozitat e ujërave nëntokësore në këto zona për shkak të llojit të mbjelljes që do të bëhet atje," shtoi al-Khazali.

Tags