Janar 11, 2021 08:47 Europe/Tirane
  • Sanksionet e SHBA kundër Faleh Al-Fayadh; Mesazhet, shkaqet dhe qëllimet

Departamenti i Thesarit i SHBA të Premten e kaluar (8 Janar 2021) vendosi Faleh al-Fayadh, kreun e Organizatës të Mobilizimit Popullor Irakian, në listën e saj të sanksioneve me pretekstin e çështjeve të të drejtave të njeriut.

Veprimi i SHBA përmban mesazhe të rëndësishme. Mesazhi më i rëndësishëm është se qeveria amerikane nuk e konsideron respektin për sovranitetin e kombeve si një nga gjërat që duhet të ketë parasysh. Faleh al-Fayadh është një nga figurat zyrtare të Irakut, një ish këshilltar i sigurisë kombëtare dhe tani kreu i Organizatës të Mobilizimit Popullor. Sipas një rezolute të Parlamentit Irakian të vitit 2016, të gjithë individët dhe figurat që punojnë në Organizatën e Mobilizimit Popullor janë ndër figurat zyrtare të këtij vendi. Kështu, veprimi i SH.B.A.-së është një shkelje e sovranitetit të Irakut, një çështje që është theksuar shumë herë nga një numër personalitetesh irakian.  Kryetari i Asamblesë Supreme Islamike, Sheik Hammam Hamoudi, tha në një deklaratë se vendimi i Departamentit të Thesarit të SHBA për të përfshirë Faleh al-Fayadh, kreun e Organizatës të Mobilizimit Popullor, në listën e tij të sanksioneve ishte në përputhje me agresionin e vendit kundër Irakut dhe mobilizimit popullor dhe shtoi se ne e shohim atë si një shkelje të qartë të sovranitetit të Irakut. Një mesazh tjetër është se ky veprim i SH.B.A.-së është për të injoruar dhe mos respektuar gjyqësorin irakian. Drejtësia irakiane të Enjten e kaluar lëshoi ​​një urdhër arresti për përfshirjen e Donald Trump në vrasjen e Gjeneralit Sulejmani dhe Abu Mahdi al-Mohandes. Sanksionimi i Faleh al-Fayadh nga SH.B.A. erdhi një ditë pasi gjyqësori irakian lëshoi ​​një urdhër për arrestimin e Trump, duke treguar se amerikanët ishin përpjekur disi të reagonin ndaj gjyqësorit irakian. Ka disa arsye kryesore për veprimin e SHBA. Arsyeja e parë është se Shtetet e Bashkuara kanë marrë një qasje armiqësore kundër boshtit të rezistencës në rajonin e Azisë Perëndimore dhe sanksionimi i Faleh al-Fayadh është në përputhje me këtë. Qeveria amerikane ka vendosur sanksione, ka kryer atentate dhe ka përfshirë në listën terroriste elementë të Boshtit të Rezistencës, si dhe ka kryer akte si vrasja e gjeneralëve Kasem Sulejmani dhe Abu Mahdi al-Mohandes më 3 janar 2020. Veprimi i SHBA kundër Faleh al-Fayadh nuk duhet të konsiderohet në kontekstin e kornizës kombëtare Irakiane, por duhet të konsiderohet në gjeografinë e zonave të rezistencës, e cila është e lidhur me veprime të tjera kundër këtij aksi dhe tregon armiqësinë e Uashingtonit ndaj boshtit të rezistencës. Një arsye tjetër është se Faleh al-Fayadh është kreu i Organizatës Irakiane të Mobilizimit Popullor. Sipas një rezolute të Parlamentit Irakian të Nëntorit 2016, Organizata Popullore e Mobilizimit është pjesë e strukturës zyrtare të Forcave të Armatosura të Irakut dhe ka një qasje të hapur anti-amerikane dhe anti-sioniste, duke theksuar dëbimin e trupave amerikane nga Iraku. Faleh al-Fayadh, kreu i organizatës së mobilizimit popullor, gjithmonë ka marrë një rol efektiv në forcimin e fuqisë së mobilizimit popullor dhe në mbrojtjen e sovranitetit kombëtar të Irakut, ndërsa ka marrë pozicione anti-amerikane dhe anti-sioniste. Kështu, Shtetet e Bashkuara e kanë sanksionuar Faleh al-Fayadh si për nga pikëpamjet e tij personale ashtu edhe për sa i përket përkatësisë së tij organizative me lëvizjen popullore. Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë disa qëllime në këtë sanksionim. Një nga qëllimet më të rëndësishme është krijimi i përçarjeve dhe ndasive brenda shoqërisë irakiane dhe grupeve politike. Nga njëra anë, Shtetet e Bashkuara po përpiqen t'i dërgojnë një mesazh shoqërisë irakiane se mobilizimi popullor dhe zyrtarët e saj janë shkaku i problemeve aktuale në vend, duke përfshirë përleshjet dhe dhunën dhe nga ana tjetër, disa grupe zyrtare Irakiane pranë Uashingtonit kanë reaguar dhe kjo mund të çojë në një përçarje. Një tjetër qëllim i rëndësishëm i Shteteve të Bashkuara është që të parandalojnë ndjekjen penale të trupave amerikane nga Iraku dhe të paralajmërojnë se ndjekja e pozicioneve anti-amerikane ka kosto të tilla për individët dhe grupet e rezistencës. Sidoqoftë, veprime të tilla nga Shtetet e Bashkuara, të cilat janë, natyrisht, një shkelje e rëndë e sovranitetit irakian dhe ndërhyrje në punët e brendshme të vendit, jo vetëm që nuk do e ndalojnë ushtrinë amerikane të ndjekë procesin e largimit dhe tërheqjes, por gjithashtu forcon vendosmërinë e figurave dhe grupeve të rezistencës irakiane për të ndjekur këtë qëllim strategjik.

Tags