Janar 16, 2021 08:58 Europe/Tirane
  • Armiqësia e pafund e Amerikës kundër rezistencës popullore

Shtetet e Bashkuara kanë vendosur sanksione ndaj Abu Fadak al-Muhammadavi, nënkryetari i lëvizjes së mobilizimit popullor Hashd Shaabi në Irak.

Departamenti i Thesarit i SHBA vendosi gjithashtu pasardhësin e al-Fayadh, Abu Fadak al-Muhammadavi, në listën e tij të sanksioneve pasi më herët kishte sanksionuar Faleh al-Fayadh, kreu i mobilizimit popullor. Pas martirizimit të Abu Mahdi al-Mohandes, Abu Fadak al-Muhammadaëi u zgjodh nënkryetar i Organizatës të Mobilizimit Popullor dhe komandant i saj në terren. Shtetet e Bashkuara kanë vendosur më parë një numër komandantësh të tjerë të rezistencës në listën e tyre të sanksioneve, përfshirë Qais al-Khazali. Aksioni i SHBA nuk përfundoi me sanksione të drejtpërdrejta kundër komandantëve të rezistencës Irakiane, por gjithashtu vrau Abu Mahdi al-Mohandes dhe martirizoi një numër të forcave të rezistencës Irakiane në operacione të ndryshme ushtarake, si dhe shtoi disa grupe rezistence, duke përfshirë Asaeb Ahl al-Hak, në listën e saj të terrorizmit. Këto veprime tregojnë armiqësinë e pafund të qeverisë amerikane kundër grupeve të rezistencës Irakiane, si dhe armiqësinë e saj të pafund me të gjithë grupet e rezistencës në rajonin e Azisë Perëndimore. Pyetja e rëndësishme është pse Shtetet e Bashkuara kanë arritur një nivel të tillë armiqësie kundër komandantëve irakianë dhe grupeve të rezistencës? Arsyeja më e rëndësishme është se mobilizimi popullor në Irak prej mëse 6 vjet ka prishur ambiciet amerikane. Shtetet e Bashkuara u përpoqën të forconin praninë dhe ndikimin e tyre në Irak me pretekstin e luftës kundër terrorizmit duke përdorur si një mjet terrorizmin e ISIS, por formimi i mobilizimit popullor dhe roli i shquar që organizata luajti në luftën kundër terrorizmit bëri që Uashingtoni jo vetëm të mos arrijë qëllimin e tij por edhe të përballet me një kërkesë të fortë për tu larguar Irakun. Shtetet e Bashkuara po reagojnë ndaj suksesit të organizatës në Irak dhe duke ndërmarrë veprime kundër komandantëve dhe grupeve të mobilizimit popullor. "Abu Fadak dhe komandantë të tjerë të rezistencës popullore ngacmuan dhe poshtëruan qeverinë e SHBA dhe injoruan të gjithë mercenarët e saj," shkroi në Twitter Mahmoud al-Rubaye, një zëdhënës i zyrës politike të lëvizjes al-Sadiqun në Irak. Kataeb  Hezbollah në Irak gjithashtu lëshoi deklarata duke thënë se sanksionet e SH.B.A.-së ndaj zyrtarëve të mobilizimit popullor janë një shenjë e panikut të SH.B.A.-së për humbjen kundrejt rezistencës. Një faktor tjetër në armiqësinë e pafund të Shteteve të Bashkuara kundër rezistencës popullore në Irak është se Uashingtoni dëshiron një ushtri pasive dhe të dobët për Irakun. Shtetet e Bashkuara në thelb nuk dëshirojnë që vendet e rajonit dhe posaçërisht vendet anëtare të boshtit të rezistencës, të kenë një ushtri të fortë dhe kohore. Operacioni i mobilizimit popullor dhe përfshirja e tij në strukturën zyrtare të Irakut tregon se kjo organizatë dhe komandantët e saj mund ta çojnë Irakun të ketë një ushtri të fortë. Një faktor tjetër i rëndësishëm në armiqësinë e SHBA ndaj rezistencës popullore është se, sipas mendimit të Uashingtonit, rezistenca popullore po përjeton një prirje për shkallëzuese në Irak, duke pasur parasysh rolin e saj në strukturën e pushtetit Irakian dhe mbështetjen e saj të gjerë popullore. Nga ana tjetër, Shtetet e Bashkuara kanë idenë e gabuar se vetëm shiitët Irakianë janë anëtarë të lëvizjeve rezistente popullore. Përfundimi i Uashingtonit është se duke dobësuar rezistencën popullore, ajo mund të vendosë një ekuilibër midis grupeve politike brenda Irakut. Ky perceptim vjen në një kohë kur anëtarët e mobilizimit nuk janë vetëm shiitë dhe mobilizimi popullor nuk ka një pamje sektare mbi pushtetin në Irak. Përfundimisht, Shtetet e Bashkuara gabojnë duke menduar se duke sanksionuar komandantët dhe grupet e rezistencës që janë anëtare të Organizatës së Mobilizimit Popullor, ato mund të krijojnë një pengesë në rrugën e aktiviteteve të organizatës. Ndërkohë, komandantët e mobilizimit popullor e konsiderojnë një "nder" që karta e tyre të futet në listën e zezë në Shtetet e Bashkuara dhe vendosmëria e tyre për të vazhduar qasjen antiamerikane është rritur. Nga ana tjetër, mobilizimi popullor ka mbështetjen e popullit në Irak, aq sa edhe Kryeministri i Irakut, Mustafa al-Kadhimi, dje në përgjigje të veprimeve të SHBA ishte i pranishëm në selinë e mobilizimit popullor. Veprimet e SH.B.A.-së bënë të mundur rritjen e mbështetjes publike për rezistencën popullore, e cila ishte e dukshme gjatë vizitës së Faleh al-Fayadh në disa qytete të Irakut, përfshirë Kirkukun ku ai u mirëprit gjerësisht.

 


 

Tags