Janar 18, 2021 08:09 Europe/Tirane
  • Mesazhet e kundërshtimit global ndaj vendimit të SH.B.A.-së për shpalljen e Ansarullahut të Jemenit një terrorist

Sekretari i Shtetit i SHBA Mike Pompeo njoftoi kohët e fundit vendimin e tij për të informuar Kongresin se Ansarullah është një grup terrorist. Vendimi i SHBA u kundërshtua gjerësisht.

Reagimet ndaj vendimit të SHBA nuk ishin të kufizuara vetëm në Jemen apo rajonin e Azisë Perëndimore. Bashkimi Evropian gjithashtu kundërshtoi vendimin dhe shprehu shqetësim në lidhje me të. Edhe brenda Shteteve të Bashkuara, vendimi u kundërshtua dhe 25 anëtarë të Dhomës së Përfaqësuesve të SH.B.A., të udhëhequr nga George Micks, kryetari i Komitetit të Punëve të Jashtme të Dhomës, kohët e fundit shkruan një letër duke dënuar vendimin e administratës së Donald Trump për ta quajtur lëvizjen Jemenase Ansarullah një grup terrorist.  Cilat janë shkaqet e këtij reagimi të përhapur? A e mbështesin Evropa dhe disa Amerikanë Ansarullaun e Jemenit kundër koalicionit Saudit? Padyshim, ky nuk është rasti. Nuk ka asnjë qëllim nga ana e Evropës dhe disa amerikanëve për të mbrojtur Ansarullahun e Jemenit kundër koalicionit Saudit.  Një nga arsyet kryesore për këtë kundërshtim të gjerë ndaj qëllimit të SHBA për të shpallur Ansarullah si një grup terrorist është se Jemeni po përballet me katastrofën më të keqe humanitare në botë. Shpallja e Ansarullah si një grup terrorist jo vetëm që nuk do të ndihmojë në zbutjen e krizës së Jemenit, por do ta përkeqësojë edhe më shumë, pasi ky vendim do ta bëjë më të vështirë arritjen e një zgjidhjeje politike për t'i dhënë fund krizës së Jemenit. Mesazhi indirekt i kësaj është se Ansarullah pranohet si një nga aktorët me ndikim në skenën politike të Jemenit dhe çdo negociatë apo zgjidhje politike e krizës në Jemen nuk është e mundur pa Ansarullah.  Një faktor tjetër është se megjithëse Kombet e Bashkuara deri më tani nuk kanë arritur t'i japin fund krizës së Jemenit, veprimi i SH.B.A.-së duke e quajtur Ansarullahun Jemenas një grup terrorist mund ta bëjë të vështirë për organizatën të vazhdojë aktivitetet e saj në Jemen. Në situatën aktuale, Qeveria Jemenase e Shpëtimit Kombëtar dhe zyrtarët e Ansarullah kanë deklaruar në mënyrë të përsëritur se Kombet e Bashkuara po veprojnë në interes të Arabisë Saudite dhe Emirateve të Bashkuara Arabe në krizën e Jemenit.  Muhamed Abdul Salam, kreu i ekipit negociator të Qeverisë Kombëtare të Shpëtimit të Jemenit, kohët e fundit në një cicërimë shkroi: "OKB është bërë një postier midis Riadit dhe Abu Dhabi për të pajtuar mercenarët armiqësorë."  "Ky vendim e bën më të vështirë për Përfaqësuesin Special të KB Martin Griffiths që të punojë si negociator i paqes dhe t'i hap rrugën për t'i dhënë fund kësaj lufte brutale. Ai do të përballet me pengesa," tha Georgy Micks, kryetari i Komitetit të Punëve të Jashtme të Dhomës." Në fakt, mesazhi indirekt është të pranojmë joefikasitetin e Kombeve të Bashkuara në krizën e Jemenit dhe ndikimin e këtij vendimi në minimin e mëtejshëm të pozicionit të KB në këtë krizë.  Një faktor i tretë në kundërshtimin e vendimit të administratës Trump për të quajtur Ansarullah Jemenit si terrorist është se kjo do të thotë mbështetje e SHBA për koalicionin Saudit në luftën kundër Jemenit. Koalicioni Saudit ka kryer abuzime të mëdha me të drejtat e njeriut në Jemen gjatë gjashtë viteve të fundit. Prova të shumta tregojnë se Shtetet e Bashkuara e kanë mbështetur direkt dhe indirekt këtë koalicion.  Vendimi për ta quajtur Ansarullah një grup terrorist u mirëprit nga Arabia Saudite, pasi Riadi madje mund të ketë influencuar për ta quajtur Ansarullah një grup terrorist në administratën Trump, e cila është në ditët e saj të fundit. Kjo çështje gjithashtu ka dy mesazhe brenda saj. Nga njëra anë, ajo ka mesazhin se Shtetet e Bashkuara nuk duhet të ndihmojnë më koalicionin Saudit në luftën kundër Jemenit dhe nga ana tjetër, ka mesazhin se përcaktimi i Ansarullahut si terrorist i jep Al-Saud mundësinë për të rritur krimet kundër Jemenit me pretekstin e pretendimeve se ajo lufton terrorizmin.  Më në fund, kundërshtimi i gjerë ndaj qëllimit të qeverisë amerikane për ta quajtur Ansarullah një grup terrorist është një tjetër pengesë në politikën e jashtme të administratës Trump, e cila do të hyjë në histori të Mërkurën e ardhshme, por krimet e saj nuk do të harrohen, veçanërisht në rajonin e Azisë Perëndimore.

Tags