Mars 04, 2021 07:11 Europe/Tirane
  • Rëndësia e takimit historik të Papës me Ajatollah Sistanin

Vizita e Papa Françeskut, udhëheqësit të katolikëve në botë, në Irak është një nga ngjarjet më të rëndësishme në ditët në vijim në Irak. Një ngjarje që mund të forcojë pozicionin e Irakut si një vend islamik dhe arab në rajon dhe mund të tërheqë vëmendjen ndaj këtij vendi të shkatërruar nga lufta, i cili është i mbushur me probleme të brendshme shoqërore, ekonomike dhe politike.

Një nga qëllimet kryesore të vizitës së Papës në Irak është t'u kushtojë vëmendje të veçantë të krishterëve të këtij vendi, e cila është përmendur qartë. Të krishterët irakianë janë prekur rëndë nga presionet e terrorizmit në vitet e fundit dhe janë detyruar të lënë shtëpitë e tyre. Udhëheqësi katolik i botës shpreson që duke udhëtuar në Irak, veçanërisht duke shkuar në qytetin Ur, vendlindja e Ibrahim Khalil (as), ai do të jetë në gjendje të bindë të krishterët të mos largohen nga atdheu i tyre ndërsa të vazhdojnë jetën e tyre shpirtërore. Shoqëria irakiane duhet të ruajë praninë e saj në këtë vend. Por ajo që e bën këtë udhëtim dy herë më të rëndësishëm është takimi i Papa Françeskut me Ajatollah Sistanin në Naxhaf, i cili thuhet se është planifikuar të takohet me të në shtëpinë e tij. Sidoqoftë, një vizitë nga një delegacion i Vatikanit në faltoren Alawite përforcoi spekulimet se vizita mund të ndodhte në oborrin e Amirul al-Mu'minin. Ajatollah Sistani përgjithësisht ka qëndruar në shtëpi që nga rënia e regjimit Ba'athist në vitin 2003 dhe nuk del nga shtëpia përveç dy herë dhe nganjëherë në kohë të veçanta për të vizituar faltoren e Amirul al-Mu'minin. Prania e Papës në shtëpinë e tij tregon statusin dhe rëndësinë që gëzon Ajatollah Sistani në Irak dhe madje edhe në botën Shiite. Shumica e liderëve botërorë shkojnë në Vatikan për t'u takuar me papën dhe nuk ka qenë kurrë rasti që Papa të ishte i pranishëm në shtëpinë e një udhëheqësi tjetër fetar Islam, edhe nëse ai ishte takuar me udhëheqësit Suni, më shpesh në Vatikan. Takimi i tij me Ajatollah Sistanin në shtëpinë e tij tregon rëndësinë e autoritetit shiit në botën islamike dhe e ka bërë udhëheqësin e krishterë të besojë se takimi me të mund të promovojë paqen, pajtimin dhe marrëdhëniet paqësore ndërfetare. Papa Françesku 84-vjeçar ka planifikuar të arrijë në Irak në 5 Mars 2021 dhe do të qëndrojë atje deri më 8 Mars. Përveç takimit me Ajatollah Sistani, ai do të takohet edhe me Presidentin dhe Kryeministrin e Irakut, si dhe si me peshkopët dhe pleqtë e Kishës Katolike në Bagdad.

 


 

Tags