May 15, 2021 08:10 Europe/Tirane

Kanë kaluar disa ditë nga fillimi i luftës izraelite dhe rezistencës palestineze të njohur si lufta "Saif al-Kods".

Megjithëse Izraeli ka epërsinë në drejtim të numrit të viktimave njerëzore dhe shkatërrimeve urbane, kjo luftë është një thirrje zgjuese për regjimin sionist për shkak të pasojave të tij të shumta për Izraelin. Pika e parë e kësaj lufte është lëshimi masiv i raketave nga Rripi i Gazës në territoret e okupuara. Ushtria izraelite thotë se më shumë se 1,500 raketa  u qëlluan nga Rripi i Gazës në qytetet e okupuara palestineze gjatë tre ditëve të para të luftës. Abu Ubaydah, një zëdhënës i Brigadave Izz al-Din al-Qassam, tha se raketa me rreze të shkurtër Ayash ishte lëshuar në Aeroportin Ramon dhe shtoi se raketa kishte një distancë veprimi prej 250 km dhe një fuqi të lartë shkatërruese. Numri i raketave, rritja e rrezes së raketave, si dhe njoftimi i grupeve të rezistencës se ata janë të gatshëm për një luftë të gjatë, gjë që tregon ekzistencën e rezervave të armëve të tyre, bëhet në kohën kur Gaza është në rrethim që nga viti 2006. Kështu, grupet e rezistencës kanë përdorur rrethimin e imponuar si një mundësi për vetë-mbështetje ushtarake dhe ky është një paralajmërim për Izraelin. Pika e dytë është se të vrarët, të plagosurit dhe njerëzit që strehohen në strehimore në territoret e okupuara tregojnë se një numër i madh raketash të lëshuara kaluan përmes Kupolës së Hekurt të Izraelit. Prandaj, sistemi i Kupolës së Hekurt në këtë luftë mund të analizohet nga dy këndvështrime. Nga njëra anë, ai u tregua i paaftë për t'i rezistuar lëshimit masiv të raketave nga grupet e rezistencës dhe nga ana tjetër, përdorimi i këtij sistemi shkakton kosto të mëdha materiale për Izraelin. Sipas informacionit të botuar nga botimi sionist "Israel Home", çdo perceptim i sistemit të Kupolës së Hekurt kushton $ 80,000. Në fakt, sionistët duhet të lëshojnë një raketë që kushton $ 80,000 për t'iu kundërvënë raketave të lëshuara nga grupet palestineze të rezistencës, të cilat janë jashtëzakonisht të ulëta në çmim dhe nuk kapin kuotën e  disa mijëra dollarëve. Pika e tretë është se rezistenca palestineze, ndryshe nga luftërat e mëparshme, në luftën e fundit ka treguar aftësinë e saj për të goditur në pikat strategjike të Izraelit, siç janë aeroportet. Në këtë drejtim, Rezistenca Palestineze duke qëlluar me raketa ka qenë në gjendje të ndryshojë rrugën e të gjithë avionëve që fluturojnë për në Aeroportin Ben-Gurion. Ndërkohë, Aeroporti Ndërkombëtar Ramon, 220 km në jug të Gazës, u mbyll pasi u qëllua nga një raketë e Hamasit. Kjo aftësi pasqyron dobësitë e Izraelit dhe paralajmëron regjimin në fjalë për pasojat e rënda nëse lufta vazhdon. Pika e katërt është se beteja e Kodsit dhe reagimi i  forcave të rezistencës palestineze, zbuluan krizat e fjetura shoqërore në territoret e okupuara. Izraeli nuk ka as një popullsi homogjene dhe as një popullsi me të njëjtën kulturë politike dhe shoqërore, por shumica e qytetarëve të tij kanë migruar nga vendet e tjera në territoret e okupuara. Në ditët e fundit të luftës, një arab u rrah nga hebrenjtë ekstremistë në Betlehem dhe një shtetas arab u rrah në afërsi të një kolonie sioniste. Në fakt, lufta zbuloi konfliktin dhe hendekun e identitetit brenda shoqërisë izraelite dhe ky është një paralajmërim i rëndësishëm dhe serioz për këtë regjim. Në këtë drejtim, "Yair Lapid", udhëheqësi i partisë Yash Adit, i cili është gjithashtu i ngarkuar për formimin e kabinetit, tha se ajo që ne shohim në rrugët e Izraelit është një rrezik ekzistencial dhe serioz. Pika e pestë nga pasojat e luftës është rritja e gjasave të një ngërçi politik në Izrael. Netanyahu 28 ditë pas zgjedhjeve të Marsit të kaluar nuk arriti të formonte një kabinet dhe ai u rrëzua nga presidenti izraelit i cili në vend të Netanyahut zgjodhi Yair Lapid.  Lapid po përpiqej të arrinte një marrëveshje me listën arabe "Ram" për të formuar një kabinet, por kjo luftë e ka bërë gati të pamundur krijimin e një aleance me këtë listë arabe. Izraeli duket se është në rrugën e duhur për të mbajtur zgjedhjet e tij të pesta parlamentare në dy vjet e gjysmë. Pas fillimit të luftës aktuale, një nga analizat ishte se Netanyahu kishte nevojë për këtë luftë për të qëndruar në pushtet dhe tani duket se lufta do të çojë në vazhdimin e ngërçit politik në Izrael dhe ndjekjen e interesave personale të Netanyahut.

Tags