Shtator 07, 2021 07:58 Europe/Tirane
  • Riformimi i ISIS-it në Irak, qëllimet dhe skenarët e prapaskenës

Ndërsa e gjithë vëmendja e mediave rajonale dhe globale është përqendruar në zhvillimet në Afganistan dhe në dominimin e talebanëve në këtë vend, aktivitetet e grupit terrorist ISIS janë shtuar dukshëm ditët dhe javët e fundit.

Të dielën, terroristët e ISIS sulmuan Kirkukun në Irakun verior, duke vrarë shtatë policë irakianë dhe duke plagosur disa të tjerë. Ndërkohë, burimet irakiane raportuan sot martirizimin e komandantit të operacionit Al-Xhazira të lidhur me forcat vullnetare irakiane Hashd al-Shaabi të vendosura në zonën Xhurf al-Nasr në provincën irakiane të Babelit, dhe njoftuan se ai dhe dy shoqëruesit e tij ishin u martirizuar nga shpërthimi i një bombe të telekomanduar. Raportet e shtypit dhe të mediave tregojnë se ISIS po rimëkëmbet dhe se dikush po ringjall fshehurazi ose në disa raste haptazi këtë grupi terrorist në Irak. Në një kohë kur Iraku do të mbajë zgjedhje parlamentare për rreth një muaj, kthimi i ISIS në Irak ngre disa pyetje në lidhje me ringjalljen e tij dhe të mbështetësve të grupit terrorist. Në situatën aktuale, një nga fjalët kyçe që mund të thuhet për situatën në Irak është projekti i destabilizimit të Irakut. Duket se situata aktuale në Irak është e tillë që disa palë e shohin vazhdimin e situatës aktuale në dëm të tyre dhe elementëve që ata mbështesin në Irak, dhe për këtë arsye, ata po përpiqen të prishin balancën në mënyrë që të krijojnë të tjera kushte për veten e tyre. Duke pasur parasysh zhvillimet e shpejta në rajon, veçanërisht në Irak, mund të thuhet se rritja e sulmeve terroriste nga elementët e ISIS në kohën e tanishme ka disa arsye, të cilat po i përmendim shkurtimisht. Së pari, qëllimi i parë i këtyre sulmeve terroriste në Irak dhe pasojat e tyre është të tregojë një imazh të dobët dhe të pafuqishëm të forcave të mobilizimit popullor të Irakut të njohura si Hashd  al-Shaabi. Qëllimi i mbështetësve të ISIS me këto veprime dhe përpjekje është që t'i prezantojnë si joefektive veprimet e Hashd  al-Shaabit dhe ta dobësojnë atë në mënyrë që të ndikojnë në pikëpamjet e votuesve irakianë në prag të zgjedhjeve, sepse terroristët dhe mbështetësit e tyre janë të vetëdijshëm për pozitën e lartë popullore të Hashd  al-Shaabit. Së dyti, sulmet e vazhdueshme terroriste në Irak po destabilizojnë vendin, duke siguruar justifikimin e nevojshëm për praninë e vazhdueshme të forcave amerikane në Irak në formën e kontraktuesve dhe trajnuesve të forcave të sigurisë. Së treti, vazhdimi i këtyre sulmeve ka për qëllim lehtësimin e presionit mbi qeverinë e kryeministrit irakian Mustafa al-Kadhimi, sepse tani rrymat dhe grupet politike dhe populli irakian po i bëjnë thirrje qeverisë irakiane të zbatojë rezolutën e Parlamentit irakian për tërheqjen e plotë të trupave amerikane nga Iraku. Nëse sulmet terroriste vazhdojnë, do të ulet pak presioni mbi qeverinë Al-Kazemi. Kështu, prapa sulmeve terroriste të ISIS ekzistojnë skenarë nga të cilët do të përfitonin nga Shtetet e Bashkuara dhe disa regjime të rajonit.

 

Tags