Janar 14, 2022 19:55 Europe/Tirane
  • Izraeli i frikësohet Hezbollahut

Korporata e Transmetimeve Publike Izraelite (KAN) raportoi se Hezbollahu libanez do të sulmonte Izraelin nëse Tel Avivi godiste objektet bërthamore iraniane.

“Hezbollahu libanez do të sulmonte Izraelin nëse Tel Avivi do të sulmonte objektet bërthamore të Iranit. Në fakt, arma e parë iraniane për t'u hakmarrë do të dilte nga arsenali i Hezbollahut, "raportoi KAN. "Nëse Tel Avivi sulmon Iranin, Libani dhe Siria do të godasin në frontin verior të Izraelit dhe Hezbollahu i Libanit, si aleati i parë i Iranit, nuk do të qëndrojë i heshtur përballë këtyre sulmeve," konfirmon KAN në faqen e saj të internetit. KAN pretendoi se ushtria izraelite ishte plotësisht e përgatitur për çdo skenar në frontin verior, pasi priste që Hezbollahu të fillonte sulme kundër Izraelit në rast të një lufte të mundshme midis Izraelit dhe Iranit. Por pse ka kaq frikë nga Rezistenca Libaneze kur edhe të gjitha komentet sioniste vazhdojnë të evokojnë një bollëk planesh B, D, C ... kundër Iranit në rast lufte? Meqë ra fjala, janë të shumta studimet në qendrat kërkimore izraelite, të cilat flasin për një evolucion të madh në strategjinë e Rezistencës Libaneze, një strategji që është rigjallëruar pas pjesëmarrjes aktive të Hezbollahut në mbrojtjen e Sirisë. Një nga këto studime është ai i Nënkolonelit Moshe Albo dhe Major Oded Azner, i titulluar “Përshtatja dhe transformimi i Hezbollahut”. Sipas studimit, pas luftës në Siri, koncepti i Hezbollahut për "fitoren mbi humbjen" pësoi një ndryshim të thellë, pasi iu nënshtrua një sërë operacionesh dhe aftësish, të cilat vendosën parime të reja luftarake dhe ishin në gjendje të krijonin një fuqi operacionale krejtësisht të re dhe në përshtatje të plotë me betejën që Rezistenca Libaneze po përgatitet të zhvillojë kundër Izraelit. “Koncepti dhe parimet e reja të luftës u kristalizuan gjatë luftës në Siri, gjë që çoi në një ndryshim të strategjisë së Hezbollahut nga ‘fitore përmes sakrificës’, drejt trekëndëshit: përthithje - frenim - shkatërrim, në vendosjen e një ekuilibri të ri strategjik me Izraelin, i cili gjithashtu është kapur nga një trekëndësh i ri: sulm, parandalim, mbrojtje dhe erozion. Me fjalë të tjera, Hezbollahu ka kaluar nga një strategji mbrojtëse në atë sulmuese, duke zhvilluar kapacitetin operacional për të formuluar mbështetjen e zjarrit dhe sulmet e forcave speciale" thotë studimi. Ky ndryshim u nxit nga fakti se Hezbollahu kishte akses në pajisje dhe aftësi, të rezervuara më parë për ushtritë konvencionale: teknologji informacioni, fuqi kibernetike, dronë, forca të blinduara, etj". Studimi nuk ngurron të ilustrojë argumentin e tij: "si betejat për çlirimin e Alepos, çlirimi i qytetit të Palmirës dhe luftimet në zonat malore. Nëpërmjet këtyre betejave Hezbollahu kuptoi rëndësinë e ndërtimit të një komande të organizuar dhe sistemit të kontrollit në nivelin taktik, si kusht i zhvillimit të fushatës. Në këtë kontekst, theksohet rëndësia e inteligjencës në kohë reale për të fituar një avantazh taktik në fushën e betejës. Më pas ai mësoi parimet e menaxhimit luftarak rus: rëndësinë e zjarrit të përgjithshëm frontal, zbatimi i zjarrit të lokalizuar për të paralizuar dhe eliminuar qendrat e komandës dhe kontrollit të armikut, menaxhimin e grupeve luftarake, vizualizimin e fushës së përbashkët të betejës (ajër-tokë), duke pasur aftësi të avancuara për të mbledhur informacione të inteligjencës për objektivat për të mbështetur përpjekjet e sulmit, dhe për të krijuar një sistem të besueshëm rrjeti të komunikimit." Dhe ushtria izraelite, a di të kontrollojë kaq shumë?

 

Tags