Janar 15, 2022 08:53 Europe/Tirane
  • SHBA kërkon të përdorë anije pa ekuipazh në Azinë Perëndimore

Komandanti i Flotës së pestë të forcave amerikane në rajon thotë se amerika po kërkon të zgjerojë përdorimin e anijeve pa ekuipazh në rajonin e Azisë Perëndimore (Lindja e Mesme).

Sipas IRNA të shtunën, Brad Cooper, komandanti i Flotës së Pestë të SHBA, tha: Marina amerikane po kërkon të përdorë anije pa ekuipazh në Lindjen e Mesme (Azinë Perëndimore) në përpjekjen e saj për të vendosur teknologji dhe objekte të reja në Komandën Qendrore të SHBA (Centcom). Komandanti i Flotës së Pestë të SHBA gjithashtu njoftoi: Stërvitja e 22-të Ndërkombëtare Detare do të fokusohet në një flotë speciale me anije specials që kanë qenë në Flotën e Pestë që nga shtatori. Cooper tha se 60 vende do të marrin pjesë në stërvitje, duke shtuar: Dhjetë vende pjesëmarrëse do të përdorin anije pa kapiten dhe ekuipazh në stërvitje. Shtetet e Bashkuara formuan Task Forcën e 59-të vitin e kaluar për të zhvilluar teknologjinë e anijeve pa ekuipazh në marinën e tyre. Flota e Pestë e Marinës së SHBA në Bahrein muajin e kaluar njoftoi se kishte formuar një forcë të re në Gjirin Persik për të integruar anijet pa kapiten, dronët dhe inteligjencën artificiale në operacionet e saj, duke u fokusuar në bashkëpunimin rajonal. Veprimi i SHBA-së vjen në një kohë kur prania ushtarake e Shteteve të Bashkuara dhe disa vendeve jashtërajonale dhe akumulimi i tyre i armëve në rajonin e Gjirit Persik ka nxitur dhe ka rritur pasigurinë në rajon.

Tags