Dhjetor 09, 2019 08:32 Europe/Tirane
  • Thellësia e krizës në Liban

Libani pa mbështetje të huaj po i afrohet shkatërrimit ekonomik, prishjes së qeverisë dhe institucioneve zyrtare dhe problemeve të sigurisë. Zgjidhjet që mund të shpëtojnë vendin nga kriza financiare dhe politike nuk janë të mundshme pa ndihmën e të tjerëve dhe kjo është thellësia e krizës libaneze.

Libani nuk është i pavarur, jo vetëm politikisht, por edhe gjeografikisht, pasi disa e njohin atë si lindor dhe disa perëndimor. Ky vend, i cili ka histori dhe civilizim antik, është një urë lidhëse midis Lindjes dhe Perëndimit. Libani është në mes të një konflikti mysliman-sionist dhe në mes të luftërave dhe krizave në rajonin me Lindjen e Mesme të pa strukturuar, nga e cila ka humbur shumë dhe për cdo muaj dhe vite përballet me fatkeqësi. Një arsyet për këtë tragjedi nuk është vetëm gjeografikisht, por edhe politikisht tërheqës dhe i  bukur, të cilat në vetvete janë gjithmonë problematike. Libani ka një shoqëri civile shumetnike, të hapur, ku respektohet fjala e lirë, shprehja, protesta, grevat, lëvizjet dhe demonstratat. Gazetat, sindikatat, partitë, repartet, grupet, sindikatat dhe rrymat politike dhe intelektuale janë të lira të përhapin mendimet dhe idetë e tyre në shtëpi, rrugë, universitete dhe media. Çdo person dhe grup në vendet arabe që nuk mund të flasin në shoqërinë e tyre pa censurë dhe vetë-censurim, vjen në Liban dhe bëhet një informator dhe lajmëtar për njerëzit e tij. Të gjithë klanet, adhuruesit e feve dhe fushave të ndryshme nga socialistët, komunistët, fundamentalistët, tradicionalistët, të krishterët, islamikët e deri tek sekularët, liberalët, modernistët, demokratët, palestinezët dhe sirianët, jetojnë dhe flasin lirshëm në Liban. Sidoqoftë, tre problemet e vendit janë struktura e paqëndrueshme politike, mbizotërimi i tribalizmit dhe fesë mbi interesat kombëtare dhe ndërhyrja e "të tjerëve" në punët e saj, e cila ka çuar në një "krizë autoriteti, pavarësie dhe zhvillimi". Jo vetëm që struktura e ushtrisë dhe forcat e saj të sigurisë janë një klan, ajo është gjithashtu origjina e lëvizjeve dhe protestave të saj. Këto tre probleme, të cilat nga ana e tyre kanë çuar në tre probleme të tjera që janë mungesa e autoritetit, mungesa e pavarësisë dhe themeli i dobët financiar dhe ekonomisë së pazhvilluar, kanë bërë që Libani të mos jetë në gjendje të adresojë vetveten dhe nevojat e tij. Prandaj, zyrtarët e tij dhe njerëzit e vetëdijshëm janë gjithnjë duke pritur që të vijnë "të tjerët" dhe t'i ndihmojnë ata për çdo çështje. Kjo është ajo që theksoi Ministri i Jashtëm Gibran Basil dhe udhëheqësi i Lëvizjes Kombëtare të Lirë Libaneze të Premten më 15 nëntor, në ceremoninë e hapjes së Dialogut Mesdhetar në Romë. Kërkesa e kryeministrit Saad Hariri për ndihmë financiare nga kombet perëndimore dhe lindore është gjithashtu brenda së njëjtës kornizë. Të Shtunën më 16 nëntor, ai i dërgoi një letër kancelares gjermane Angela Merkel, Kryeministrit Britanik Boris Johnson dhe Kryeministrit Spanjoll Pedro Sanchez për të dërguar pajisje teknike, ushqim dhe lëndë të parë në formë ndihmëe për prodhimin vendas në sektorë të ndryshëm industrialë dhe bujqësorë të libanit. Kryeministri i përkohshëm gjithashtu kërkoi zyrtarisht ndihmë financiare dhe ekonomike nga Shtetet e Bashkuara, Franca, Rusia, Arabia Saudite, Egjipti, Turqia, Kina dhe Italia që sipas Haririt janë të nevojshme për borxhin publik dhe shpenzimet korrent dhe nevojat themelore për njerëzit. Në përgjigje të një kërkese nga Basil dhe Hariri për ndihmë, të Mërkurën më 20 Dhjetor është planifikuar të mbahet Samiti i Parisit, për të shqyrtuar dhurimet perëndimore për Libanin.  Më parë, u mbajt një takim trepalësh i zyrtarëve të Lindjes së Mesme nga Ministritë e Jashtme Franceze, Britanike dhe Sh.B.A, por u tha se rezolutat e mundshme të samitit të Parisit nuk do të zbatoheshin para emërimit dhe zgjedhjes së kryeministrit të ri libanez dhe kjo u është raportuar zyrtarëve të Bejrutit. Bisedimet për emërimin dhe zgjedhjen e Kryeministrit të ri libanez që do të mbahet sot në Bejrut, për shkak të problemeve të pazgjidhura politike dhe dorëheqjes së një kandidati për postin e Kryeministrit, do të shtyhen për një javë deri në ditën e enjte më 21 dhjetor.

Tags

Komente