Shkurt 14, 2020 20:54 Europe/Tirane
  • Erdogan ka pësuar humbje të mëdha në Siri

Megjithë deklaratat e zjarrta të Erdoganit të bëra për ushtrinë siriane dhe aleatët e saj, Iranin dhe Rusinë, të mërkurën e kaluar, trupat siriane deri më tani kanë arritur të zhdukin të gjithë terroristët pro-Ankarasë që ndeshën gjatë rrugës së tyre.

Sipas të dhënave më të fundit, artileria siriane shkatërroi të paktën gjashtë tanke turke M60, 12 transportues të blinduar dhe 3 sisteme për lëshimin e raketave (MLRS) që trupat turke dhe terroristët pro-turq kishin provuar për ti përdorur kundër ushtrisë siriane. Që nga fillimi i invazionit turk, raportet jozyrtare flasin për vdekjen e 32 ushtarëve turq. Ekspertët thonë se ushtria siriane ka të drejtën e plotë për të sulmuar turqit dhe mercenarët e tyre, veçanërisht pasi të parët kanë hyrë në territorin sirian në mënyrë të paligjshme dhe këta të fundit po përhapin terrorin atje. "Asadi nuk i pëlqen Turqisë dhe është e qartë se Turqia nuk do të largohet nga Idlibi dhe përkundrazi do të vazhdojë të sponsorizojë terroristët. Ndërhyrja e Rusisë e ndërlikon lojën në karta, por jo aq sa ajo e Shteteve të Bashkuara dhe e Turqisë që duket se planifikojnë të rivendosin kufijtë (e Perandorisë Osmane), ato para Traktatit të Lozanës i vitit 1923, i cili bëri që Turqia të humbiste territore të gjera. Nëse Erdogan shkon nga fjalët në veprime, domethënë nëse konkretizon kërcënimet e tij, ai do të duhet të përgjigjet për ato. Ushtria Siriane, me mbështetjen e forcave ajrore ruse, ka çdo të drejtë të godasë kundër pushtuesve turq në territorin e saj. Dhe në këtë konfrontim të drejtpërdrejtë, nëse kjo ndodh, Erdogan do të humbasë ", tha presidenti i organizatës" Oficerët e Rusisë ", gjeneralmajor Sergej Lipovoy, në një intervistë me Military Review. Ekspertët thonë se Turqia aktualisht po luan një rol të përmbajtur me Moskën, sepse një luftë e hapur kundër ushtrisë siriane do ta detyrojë Rusinë të bashkohet me Asadin dhe Turqia më pas do të humbasë mijëra ushtarë të saj në ditët e para të luftës.

 

Tags

Komente