Korrik 13, 2020 21:12 Europe/Tirane
  • Ramallahu troket në portën e Asadit

Në një letër drejtuar presidentit sirian Bashar al-Asad, Kryetari i Autoritetit Autonom të Palestinës Mahmud Abas flet për pozicionin anti-izraelit të Palestinës dhe Sirisë. Çfarë domethënie politike mund të ketë veprimi i kreut të Autoritetit Autonom dhe a mund të jetë kjo një përmbysje?

Gjatë një takimi të Dielën në 12 Korrik, Ziad Abu Amr, Zëvendëskryeministri i Autoritetit Palestinez, ia dorëzoi letrën e Mahmud Abasit për Bashar al-Asadin, Zëvendësministrit të Jashtëm Sirian Fejsal Mekdad që merret me zhvillimet palestineze. Dërgimi i kësaj letre sigurisht që ka një kuptim të rëndësishëm. Letra u shkrua pasi vendet arabe, veçanërisht ato në Gjirin Persik, braktisën Mahmud Abasin, politikisht dhe në veçanti financiarisht. Nga ana tjetër, Shtetet e Bashkuara ushtruan presion mbi Autoritetin Palestinez për të pranuar të ashtuquajturën Marrëveshje të Shekullit, dhe kjo ndërsa pranimi i këtij plani është sinonim i përfundimit të jetës politike të Mahmud Abasit. Kështu, Mahmud Abas përballet me dilemën; të zgjedhë fundin e jetës politike dhe të autonomisë ose të ikë. Nga ana tjetër, sauditët, emiratasit dhe amerikanët kërcënuan Autoritetin Autonom se do të ndërpresin ndihmën e tyre financiare për ta detyruar atë të pranonte Marrëveshjen e Shekullit. Në këto kushte, Mahmud Abas, i cili ishte në pritje të një ndryshimi në Marrëveshjen e Shekullit, ishte i zhgënjyer nga çdo ndryshim në pozicionin e Shteteve të Bashkuara dhe vendeve arabe dhe vendosi të ndryshojë kursin dhe të kthehej nga vendet e Frontit të Rezistencës. Ai po mundohet të përdorë kartën e afrimit me Sirinë kundër Shteteve të Bashkuara dhe regjimit izraelit. Qeveria Siriane beson se Autoriteti Autonom duhet të provojë sinqeritetin e tij. Damasku duhet të dijë nëse kjo kthesë është bërë për arsye të përkohshme apo është një ndryshim i vërtetë? Sa i përket Autoritetit Autonom, ai ka frikë se nuk do të mbështetet më pasi të shkatërrojë të gjitha urat pas tij dhe të kthehet në favor të Sirisë dhe rrjedhimisht të Iranit. Ai është i shqetësuar se ndihma e nevojshme nuk do të ofrohet më. Sidoqoftë, nëse Autoriteti Palestinez dëshmon për ndryshim të vërtetë, Siria dhe Irani do të ishin të gatshëm ta ndihmojnë, me kusht që të lejojë që Bregu Perëndimor të armatoset, duke lehtësuar kështu presionin mbi Gazën.

 

Tags

Komente